НОВОСТИ

Срби су дискриминисани у Херцеговачко – неретванском кантону

16/07/2021

Омбудсман за људска права БиХ из реда српског народа Љубинко Митровић изразио је забринутост због тешког положаја Срба у ФБиХ, што потврђује и информација да је након конкурса у МУП-у Херцеговачко-неретванског кантона запослено 26 лица, а ниједан Србин, саопштено је из институције Омбудcмана БиХ.

 

Љубинко Митровић

Омбудсман за људска права БиХ из реда српског народа Љубинко Митровић

 

Митровић је навео да Срби у овом кантону нису конститутиван народ, с обзиром на то да Устав Кантона и остали инструменти права у овом дијелу ФБиХ нису усаглашени са одредбама Устава ФБиХ и обавезујућом одлуком Уставног суда БиХ о конститутивности народа из 2000. године.

 

Он је апеловао да кантонални органи предузму све неопходне радње како би се отклониле вишегодишње штетне посљедице, а кључна од њих јесте да су Срби у Херцеговачко-неретванском кантону дискриминисани, те да је њихов укупни положај годинама изузетно тежак и комплексан, а све како би се коначно прокламовала, али и обезбиједила максимална једнакост свих грађана овог кантона у остваривању њихових основних људских права и слобода.

Митровић је подсјетио да су, имајући у виду жалбе које су се односиле на дискриминацију на националној основи у свим полицијско-безбједносним агенцијама у БиХ приликом процедуре запошљавања и остваривања права из и по основу радног односа, те цијенећи значај ове области, Омбудсмени за људска права БиХ још 2017. године сачинили Специјални извјештај о националној и полној структури запослених у полицијско-безбједносним агенцијама у БиХ, са препорукама за унапређење стања у овој области.

 

Срна је објавила у понедјељак, 12. јула, да је на конкурсу Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона, који је окончан у прошлој седмици, на радна мјеста у администрацији примљено је 26 особа, али међу њима ниједан Србин.

 

“Тачно је да није примљен ниједан Србин. Ви знате да се конкурс расписује за мјесто гдје неко недостаје. Ако је недостајао Хрват прими се Хрват, ако је недостајао Србин прими се Србин, ако је недостајао Бошњак прими се Бошњак. Ни на једно српско мјесто није примљен неко други”, потврдио је за Срну министар унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона Слађан Беванда.

Упитан да ли по тој логици, ако након рата, није запослен ниједан Србин у администрацији у МУП-у, Србин више никада неће имати шансу да се ту запосли или треба чекати да један запослени Србин оде у пензију да би се запослио други, Беванда је рекао да то не треба њега питати.

“То су неписана правила која су овдје увријежена 25 година. Ако Хрватица оде у пензију замијени је Хрватица, ако Бошњакиња оде замијени је Бошњакиња. Тако је у цијелом кантону. МУП је специфичан, јер је настао спајањем МУП-а Херцег-Босне у МУП-а РБиХ након рата у специфичним околностима. Тако је постављено и то траје до данас. Ко сам ја да то мијењам”, рекао је Беванда.

Конкурс је био расписан за различита радна мјеста у администрацији од Неума до Коњица. На наведеном конкурсу за пријем кандидата није спровођено никакво тестирање нити интервју.

Према извјештају Институције омбудсмана БиХ из прошле године, у свим министарствима у Херцеговачко-неретванском кантону запослено је свега 15 особа које се изјашњавају као Срби.

#srbi #ljubinkomitrovic #srbiuhercegovini

 

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести