НОВОСТИ

Српска неће остати у БиХ у којој није поштована

22/06/2021

Република Српска сигурно неће остати у БиХ у којој неће бити поштована и то свима треба да буде јасно, поручио је савјетник за унутрашњу политику српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.

 

Република Српска

Република Српска

 

Реагујући на приједлог министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић да у згради УН у Њујорку буде постављена изложба о Сребреници, Ковачевић је истакао да је то доказ да су потребни разговори представника Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ о будућности БиХ.

 

„То је нешто што је неминовно и само тако можемо да покушамо да нађемо начин да БиХ опстане у будућности”, рекао је Ковачевић за РТРС.

 

Ковачевић наглашава да људи из структуре СДА показују апсолутно непоштовање институција БиХ, земље у коју се они, наводно, толико заклињу и толико је воле.

 

Очигледно је, истиче Ковачевић, да они не могу да прихвате дејтонску БиХ.

 

„Они константно покушавају да се понашају по принципу неких њихових циљева, а то је та такозвана република БиХ у којој нема мјеста за било кога другог осим за Бошњаке. То је нешто што је апсолутно неприхватљиво”, рекао је Ковачевић.

 

Он је поручио да Српска константно поштује институције БиХ и начин на који се ту доносе одлуке.

 

“Ово сада већ прелази све границе и оно што можемо са сигурношћу да кажемо јесте да ћемо и ми као представници Републике Српске, представници српског конститутивног народа на нивоу БиХ, ускоро имати и те како јасан одговор и јасну реакцију на овакве срамне и скандалозне поступке представника бошњачког народа у заједничким институцијама у БиХ”, истакао је Ковачевић.

 

Према његовим ријечима, Српска већ има одређену реакцију према генералном секретару УН и чланицама Савјета безбједности.

 

„Ми ћемо у потпуности да делегитимизујемо Свена Алкалаја као било каквог представника БиХ, јер он то није. Он је представник хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића и радикалних бошњачких структура и то мора бити свима у свијету јасно”, навео је Ковачевић.

 

Он је рекао да је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик већ реаговао и обавијестио све дипломате Републике Српске у систему дипломатије БиХ да у будућем периоду нису више дужни да слушају било какве налоге и информације Министарства иностраних послова у Савјету министара.

 

“Они у будућности треба да слушају искључиво налоге који долазе од српског члана Предсједништва, као шефа дипломатије свих представника Републике Српске у систему дипломатије БиХ”, рекао је Ковачевић.

 

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести