НОВОСТИ

Српска ће имати подршку Србије

29/07/2021

Скупштинска већина у парламенту Србије оцијенила је да је одлука одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка да наметне допуне закона којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца” подигла тензије у БиХ, али да ће Република Српска имати подршку Србије.

 

Скупштинска већина у парламенту Србије

Скупштинска већина у парламенту Србије

 

Потпредсједник Скупштине и посланик Српске напредне странке Владимир Орлић рекао је да наметнута Инцкова одлука не може да буде добро рјешење и оцијенио да је природно и логично да има реакција у Републици Српској.

„Оно што је сасвим сигурно је да ће Република Српска имати подршку Србије, као што је имала и до сада. Србија ће наставити да подржава Српску и у економском, али и у сваком другом смислу“, поручио је Орлић.

Србија ће, додао је, свакако позивати и на озбиљност, те оцијенио како никада није добро донијело било какво наметање и навођење силом да људи нешто поштују.

„Самим тим не може ни ова одлука која је узбуркала духове и подигла тензије у БиХ, што је било за очекивати. Он је био свјестан да ће се то догодити, као што су били свјесни и они који тај декрет поздрављају“, рекао је Орлић за Танјуг.

Према његовим ријечима, све се то ради свјесно и намјерно, а колико је то “добро” не треба никоме објашњавати, јер “узбуркати народ никада није добро, нарочито у поднебљу које је крхко и осјетљиво”.

Посланик СНС-а Миленко Јованов сматра да оно што је Инцко урадио пред сам крај мандата није било потребно, ако је желио да иза себе у БиХ остави нешто добро, али је он тим једним законом детонирао читаву БиХ и унио нову злу крв међу народе.

Јованов је истакао да Српска мора да одговара мирно сталожено и мудро, да нађе начин да заштити оно што је у интересу српског народа и Републике Српске, али и да врло јасно покаже став према ономе што је урађено.

„Неће то бити лако“, сматра Јованов.

Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић оцијенио је Инцково наметање скандалозно, као и да је то коначан обрачун са Александром Вучићем и са свима који никада неће дозволити да Србија буде геноцидна држава и да Срби буду геноцидан народ.

Скупштина Србије почела је данас нову сједницу на којој ће посланици разматрати приједлоге закона о измјенама Закона о култури и Закона о библиотечко-информационој дјелатности, које је поднијела Влада Србије.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести