НОВОСТИ

“Српски свијет – окупљање Срба око истих вриједности”

07/10/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да прича о српском свијету није експанзивна у територијалном смислу, како неки желе да је представе, већ да је њен циљ да Срби дијеле исте вриједности ма гдје живјели.

 

Милорад Додик

 

– Српски свијет је прича да они у Мелбурну и у Чикагу дијеле исте вриједности српског начина живота, писма и крсне славе коју нико нема него ми. Да се на неки начин окупимо у школама, вртићима и да промовишемо нашу историју и оно што имамо – рекао је Додик.

Он је нагласио да је то важно јер нема ништа горе од оних који негирају историју и конвертита, какав је екстремни муслиман Денис Звиздић, чији је дјед Ђуро прешао на ислам да би заштитио породицу и супругу од атака Турака, о чему постоји запис у Гацку.

– Његов брат је остао православац. Сада нема горег од њега /Звиздића/. Они имају снажну потребу да доказују то своје конвертитство и отуд стални напади – рекао је Додик за Телевизију Пинк.

Додик је подсјетио да су муслимани у БиХ тек 1993. године себе прогласили Бошњацима.

У осврту на континуиране нападе који су у БиХ и Републици Српској усмјерени према њему и његовој породици, док им је у Србији мета предсједник Србије Александар Вучић и његова породица, Додик је рекао да је напад општи и оркестриран јер ником не одговара да Срби имају јаке лидере.

Додик је рекао да су до доласка Вучића на власт Србијом управљали амбасадори, што данас више није случај, те указао и да он сваком новом амбасадору који дође у БиХ са истом инструкцијом и обуком отворено каже да зна да су дошли да раде против Срба, што они негирају.

Према његовим ријечима, неко је опозиционарима у Републици Српској рекао да је напад на њега једини начин да буду у медијима, а иста је прича и са Вучићем.

– Исти су центри. Они сматрају да су успјешно срушили Слободана Милошевића послије удара на његову породицу и да сада треба да ударе на Вучићеву и Додикову породицу – рекао је Додик.

Додик сматра да Срби морају да “искористе Вучића”, који се не либи да гради Меморијални центар Градина, јер су изградња и обиљежавања меморијала од великог значаја за српски народ.

Он је подсјетио на многа стратишта као што је војничко гробље из Првог свјетског рата у Маутхаузену гдје је сахрањено око 5.000 официра и подофицира, а које домаће образовање “није примијетило”.

– Тамо је био само крст, а ми смо саградили капелу и чекамо прољеће да у присуству Вучића и Његове светости патријарха српског Порфирија освештамо – рекао је Додик и додао да мало ко зна да је у Првом свјетском рату у Добоју убијено више хиљада Срба.

На констатацију да је управо логор у Добоју био предворје Јасеновца, Додик је рекао да се Германи српским питањем баве сто година и упорно негирају српски идентитет.

– Кажу да ја нисам Србин, него да су моји преци “босанци”, да не пишемо ћирилицом, него “босанчицом”, да не причамо српским него “босанским” језиком. И дан данас то раде и онда нам од шест високих представника шаљу четири из германског свијета. Они су уништили Југославију јер су сматрали да је то превише српска прича. И онда ја треба да вјерујем Кристијану Шмиту и у његове добре намјере – рекао је Додик.

Када је ријеч о Уставном суду БиХ, Додик је рекао да тај суд у континуитету уз помоћ страних судија крши права Срба, а одлука о шумама је само једна у низу.

– Поврх свега доведе нам Албанца за предсједника тог суда и сада он треба да одлучује о нама. Па, ми 100 година имамо нерашчишћене односе – Срби и Албанци. И када је то кажем, онда сам националиста – рекао је Додик.

Поводом изјаве хрватске пјевачице Северине Вучковић да “не жели да сарађује са “Додиковом телевизијом”, Додик је рекао да нема ништа ни са каквом телевизијом и да никада не би дозволио, да је неко њега питао, да она уђе у било какав ангажман.

– Она има тако негативан однос према нашем патријарху да ја, апсолутно, не бих прешао преко тога, али ја нисам на то утицао. То су урадили људи који формирају нову телевизију. То је оно, ако нисте поменули Додика, онда нисте на насловној страни, као што то раде неки политичари. Немам намјеру да кажем било шта лоше, али да је мене неко питао – не бих је звао – рекао је Додик.

Остале Вијести