НОВОСТИ

Стевандић: Комшић – слика и прилика свега непримјењивог у БиХ

22/09/2021

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић оцијенио је да је одлазак предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића на сједницу Генералне скупштине УН без одлуке Предсједништва БиХ потпуни промашај и за БиХ и за регион, те да је овај политичар слика и прилика свега што је у БиХ непримјењиво.

 

Ненад Стевандић

 

Стевандић је у изјави Срни рекао да је Комшић у обраћању на Генералној скупштини у Њујорку лажно предствљао интересе хрватског народа и да се лажно позивао на грађане, те је подсјетио да је изабран гласовима Бошњака.

– Комшић је показао да није представник Хрвата у БиХ. Он је изазвао /предсједника Хрватске Зорана/ Милановића да на истом мјесту каже да представаља Хрвате у омјеру који то Устав Хрватске прописује – рекао је Стевандић.

Он је оцијенио да је Комшић показао да ни сам не поштује уставну структуру БиХ, јер је негирао основна уставна начела заступања конститутивних народа и ентитета и говорио о грађанском принципу који је ван Устава БиХ.

– Комшић се труди да сваким својим одласком било гдје изазове лавину негативних ртеаговања и вјероватно је његов основни циљ да даље дестабилизује БиХ, покушавајући окривити неког другог – сматра Стевандић и додаје да Комшић не разумије да оно што иде послије његових наступа је најнегативније управо за грађане БиХ на које се позива.

Стевандић је оцијенио да Комшић додатно свађа и дијели грађане БиХ и покреће питање заштите виталних националних нтереса свих народа у БиХ.

Он је рекао да је Комшић само искористио формално представљање хрватског народа, а против кога, како је рекао, у суштини ради, а не представља га.

– Он се ту искључује, јер, објективно, он не припада ни једном од конститутивних народа – рекао је Стевандић.

Стевандић је рекао да је био очекиван Комшићев наступ када је ријеч о републици Српској, те да ту инзненађења нема.

– Успио је да створи неки сензационалистички привид и да окриви, не само кнститутивне народе, него је успио да БиХ поново супростави и регионалним државама, са Хрватском и Србијом – рекао је Стевандић.

Он је закључио да је Комшићев одлазак у УН потпуни промашај и за БиХ и за регион.

– Комшић је све оно што не треба да се деси ни у региону, ни у БиХ. Оно што он ради је ширење неповјерња, сукоба и угрожавање стабилности, ако унутар БиХ, тако и односа са Србијом и Хрватском, а вјероватно ће се то негативно одразити и на односе са ЕУ и другим великим земљама – каже Стевандић.

Комшић се данас обратио на Генералној сједници УН без одлуке Предсједништва и без усаглашеног текста говора. Он је, између осталог, указао да постоје настојања чији је “коначни циљ распад или дезинтеграција БиХ и анектирање дијелова њених територија” од стране сусједних земаља.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик раније је упозорио генерланог секретара УН Антонија Гутереса да, због интерних правила и процедура, тренутно нема представника из БиХ који има право и овлаштење дати изјаву пред било којим међународним тијелом или форумом у име БиХ, укључујући и 76. засједање Генералне скупштине УН.

Српски члан Предсједништва је нагласио да Предсједништво БиХ није донијело одлуку да неко у име њих учествује на сједници Генералне скупштине УН.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести