НОВОСТИ

Стевандић: ЦИК ушао у спиралу нелогичности

20/10/2022

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић сматра да је Централна изборна комисија БиХ ушла у спиралу нелогичности и какву год одлуку да донесе, она ће бити проблематична и тешко одржива.

 

Ненад Стевандић

 

– ЦИК је успио да створи кризу, да ли је то наручено са стране или је то само резултат амбиција партија које у ЦИК-у имају своје представнике, показаће вријеме – рекао је Стевандић.

Он је истакао да се, са логичне стране и искуствених чињеница са избора од раније, ништа не уклапа у ово што је ЦИК урадио.

– ЦИК се запетљао и користи стари Изборни закон и измјене које је донио високи представник којег Република Српска не признаје – навео је Стевандић за Срну.

Он је рекао да се поново броје бирачка мјеста која имају најмањи број неважећих листића, а онда није утврђено превелико одступање, па се на крају одбацује захтјев за поновне изборе као преурањен, а још се није донијела коначна одлука о изборима.

– Поновљено боројање гласова за предсједника Републике Српске је на свим бирачким мјестима или у неким везано за изборне јединице које су они маркирали, а број неважећих листића за предсједника Републике Српске је 5,5 одсто, док се проценти за Парламентарну скупштину БиХ и члана Предсједништва БиХ крећу од 6,7 до 8,4 одсто – наводи Стевандић.

Централна изборна комисија БиХ одбила је једногласно на данашњој сједници захтјеве ПДП-а и СДС-а за поништавање општих избора за ниво предсједника Републике Српске.

Како је речено на сједници, захтјеви су одбијени због тога што није донесена одлука о утврђивању резултата избора, а истакнуто је да ЦИК може поништити изборе само ако се установи да је у току изборног процеса дошло до пропуста који утичу на неправилност избора.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести