НОВОСТИ

СТРАНЦИ КРИВИ ЗА НАЈВЕЋУ КРИЗУ У ПОСТДЕЈТОНСКОЈ БиХ

14/08/2021

Делегат српског народа и члан Уставноправне комисије у Дому народа Парламента БиХ Лазар Продановић изјавио је да су за највећу кризу у постдејтонској БиХ криви странци, а не Република Српска како то многи покушавају да прикажу.

Лазар Продановић

Делегат српског народа и члан Уставноправне комисије у Дому народа Парламента БиХ Лазар Продановић

 

Продановић је рекао да су странци могу да ријеше проблем, између осталог, стављањем ван снаге наметнуте одлуке Валентина Инцка.

„Дио међународне заједнице још није свјестан шта је направио БиХ. Нисам оптимиста да ће власт на нивоу БиХ профункционисати у скорије вријеме, а Српској треба политичка памет на дуге стазе, као и одговор све”, рекао је Продановић за „Глас Српске”.

Продановић је нагласио да је криза у БиХ било и раније, али не у овом обиму, те да не зна како ће се доћи до рјешења које би могло да буде прихватљиво.

Говорећи о могућим рјешењима, Продановић је навео да би један од путева био повлачење наметнутих закона, мада није било таквих ситуација, а сматра и да је искључивост непријатељ свих страна у БиХ, те да су странци и доприносили оваквом стању.

Према његовим ријечима, антидемократски потези само могу додатно да закомпликују ситуацију, а наметање одлуке Валентна Инцка на крају мандата, као и долазак новог високог представника, чији избор Српска оспорава због грешака у корацима приликом именовања, створили су амбијент да је рјешење све даље.

Продановић се нада да ће српско јединство опстати, те да кључни политички актери у Републици Српској морају свакодневно бити у контакту и договарати кључне кораке, а не да чекају ко ће какав потез повући, па да онај други, трећи реагује.

Остале Вијести