НОВОСТИ

Странци нам нису потребни – унутрашњи дијалог или дисолуција

29/08/2021

Мирни разлаз унутар БиХ боље је рјешење него рат. Не мислим да постоји могућност за било какав сукоб – потребан је унутрашњи дијалог, поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик након састанка чланова Предсједништва са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

 

Милорад Додик

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик

 

Као што је и најавио у Бањалуци уочи одласка на састанак са предсједником Турске, у Сарајеву се чуо српски глас.

Српски члан Предсједништва БиХ упознао је Ердогана са све сложенијом политичком ситуацијом након наметнуте одлуке Валентина Инцка. Нагласио је – Странци у БиХ нису потребни за њено функционисање, већ унутрашњи дијалог или дисолуција.

– Ја сам изразио своју спремност да водим дијалог и да Дејтонска БиХ без мијешања странаца у облику у којем су досада то чинили представља оквир у којем ми морамо да разговарамо и замоли пријатеља какав је Ердоган да нам у том помогне – рекао је Додик.

Опречни ставови чланова Предсједништва о мирној дисолуцији. Изазвала би дестабилизацију стања у БиХ, сматрају Џаферовић и Комшић. Уколико нема унутрашњег договора, дисолуција је мирно рјешење, тврди Додик.

– Нисам толики хипик да вјерујем да се може десити мирна дисолуција БиХ – изјавио је хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић.

– Што се тиче дисолуције, ја сам само рекао – боље и то да буде него да ратујемо због било чега. Нема потребе за било какав сукоб – нагласио је Додик.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић позива на поштивање Дејтонског споразума. Блокирање Дејтонских рјешења, каже, није дијалог.

На ову констатацију српски члан Предсједништва одговара – нико ништа не блокира, БиХ је давно блокирана и не поштује се Дејтонски споразум.

– БиХ су потребни мир, стабилност, функционисање институција у БиХ у складу са Дејтонским мировним споразумом. И упамтите да је то најбоље за све у БиХ – рекао је Џаферовић.

– Анекс 10 Дејтонског мировног споразума каже да се високи представник именује релевантном резолуцијом Савјета безбједности. Је ли то урађено? Није урађено. Да ли они прихватају високог представника или не – то је њихов проблем. Видим да прихватају. Желе мене да убиједе у то. Ја то не могу да прихватим јер он није именован резолуцијом Савјета безбједности, нити су стране потписнице Анекса 10 о томе консултоване – поручио је Додик.

Турски предсједник није понудио одговор на унутрашње политичке проблеме у БиХ, базирајући се на економију и регионалну стабилност.

– Говорили смо о односима у региону и на свјетском плану. Ажурирали смо споразум о слободној трговини. Ово ће допринијети повећању како наше трговине тако и инвестиција у БиХ. Придајемо важност и на јачању наших културних веза. Наш циљ је да имамо милијарду евра обим трговине између наших земаља – изјавио је Ердоган.

Најављени су трилатерални састанци БиХ, Србије и Турске да би се убрзала сарадња на економском плану.

Пошто је БиХ давно блокирана, како Додик каже, па да готово свако питање доводи до неке врсте блокаде, сматра да би за БиХ најбоље било да се постигне унутрашњи договор уз асистенцију предсједника Србије Александра Вучића и Турске Ердогана.

– Мислим да је најбоље очувати мир, уз дијалог, уз позивање пријатеља који имају ауторитет. Ако мене питате, ја бих ту још укључио предсједнике Вучића и Ердогана да осигурају координацију за политички договор овдје – рекао је Додик.

Присуство српских министара из Савјета министара на састанку са турским предсједником на мети је критика појединих медија.

Опозициони лидери из Српске подржали су одлазак на састанак српског члана Предсједништва и министара, да би се разговарало о економским питањима и изградњи аутопута Сарајево-Београд-Сарајево.

Остале Вијести