НОВОСТИ

Тегелтија: ВСТС прекршио Закон о ВСТС и ушао у злоупотребу и безакоње

21/08/2021

Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ ни теоретски није могао да донесе одлуку о изузећу предсједника и чланова Савјета у случају главног тужиоца БиХ, чиме је у ушао у безакоње, рекао је Срни бивши предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија.

 

Бивши предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија

Бивши предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија

 

Тегелтија је истакао да је ВСТС драстично и флагрантно прекршио Закон о ВСТС и тиме могуће изазвао и питање евентуалне кривичне одговорности због такве злоупотребе и безакоња.

– Потпуно безакоње, чак и могуће кривично дјело злоупотребе десило се данас поводом одлуке о изузећу предсједника и чланова ВСТС-а у случају главног тужиоца Тужилаштва БиХ. ВСТС ни теоретски није могао донијети овакву одлуку по Закону -упозорио је Тегелтија.

Он је појаснио да је то урађено тако што је затражено изузеће предсједника ВСТС-а Халила Лагумџије о којем одлучује ВСТС у цјелини и четири члана ВСТС о чему одлучује предсједник ВСТС.

– Да би предсједник одлучивао о захтјеву за изузеће чланова ВСТС-а претходно чланови ВСТС морају одлучити о изузећу предсједника и ту настаје проблем, који је ВСТС ријешио драстичним кршењем Закона о ВСТС-у. Зашто? Зато што је кворум за одлучивање ВСТС 11 чланова од укупно 15 – напомиње Тегелтија.

Будући да је затражено изузеће четири члана ВСТС, додаје Тегелтија, они нису могли одлучивати о изузећу предсједника ВСТС-а који након тога треба да одлучује о њиховом изузећу.

Тако је, навео је, ВСТС грубо и потпуно непрофесионално прекршио Закон о ВСТС-у због чега таква одлука ВСТС-а мора бити ништавна.

У вези са дисциплинским поступком против главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордане Тадић, ВСТС је одбио захтјев за изузеће предсједника ВСТС-а БиХ Халила Лагумџије, чиме су стечени услови да предсједник донесе одлуке о осталим захтјевима за изузеће упућеним ВСТС-у БиХ.

– Предсједник ВСТС-а БиХ одбио је захтјеве за изузеће чланова Другостепене дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ Махмута Швраке и Мустафе Шабића – наводи се у саопштењу.

Остале Вијести