НОВОСТИ

Тегелтија: ВСТС признао да је одлучивао члан за кога је тражено изузеће

25/08/2021

Бивши предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија изјавио је Срни да је овај савјет признао да је у дисциплинском поступку који се води против главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордане Тадић одлучивао члан за кога је тражено изузеће и да се одлука ВСТС о изузећу предсједника Халила Лагумџије мора сматрати ништавом.

 Милан Тегелтија

Бивши предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија

 

Тегелтија је оцијенио да су тврдње из ВСТС-а потпуна бесмислица и да потпредсједница ове институције Санела Горушановић Бутиган није могла одлучивати о изузећу предсједника ВСТС-а Халила Лагумџије све док се не одлучи о њеном изузећу.

„За Бутиганову је тражено изузеће из дисциплинског поступка који се води против главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордане Тадић и она ни на који начин није могла одлучивати о захтјеву за изузеће Лагумџије, ни као потпредсједница, ни као члан ВСТС, док се не одлучи о захтјеву за њено изузеће“, рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, пошто кворум за одлучивање ВСТС чини 11 чланова, 10 није довољно.

„Одлука о изузећу предсједника ВСТС мора се сматрати ништавом јер је у њеном доношењу учествовао члан који је обухваћен захтјевом за изузеће. Ако потпредсједница није могла одлучивати о захтјеву за изузеће предсједника самостално, јер постоји захтјев за изузеће, није могла ни као члан Савјета и то је кристално јасно“, оцијенио је Тегелтија.

Он је додао да су “исти разлози елиминисали потпредсједницу из одлучивања о захтјеву за изузеће предсједника, било да о томе одлучује као потпредсједница или као члан Савјета”.

„Све остало је довођење у заблуду и играње и злоупотреба одредаба о изузећу чланова ВСТС-а“, закључио је Тегелтија.

Срни је у ВСТС-у речено да је о изузећу предсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ Халила Лагумџије у дисциплинском поступку који се води против главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордане Тадић одлучивало 11 чланова Савјета чији су гласови важећи.

 

Извор: Срна

Остале Вијести