НОВОСТИ

Тегелтија: Политика Мире Лазовића редуковала и деградирала Србе у ФБиХ

20/08/2022

Савјетник српског члана Предсједништва за правна питања Милан Тегелтија рекао је Срни да је политика Мире Лазовића и његова БиХ редуковала и деградирала Србе, као конститутивни народ, на два одсто становништва у Федерацији БиХ и на улогу декора сарајевске политичке сцене, без икаквог стварног утицаја политичком животу ФБиХ.

 

 

– Када кажем на улогу декора, немам намјеру да било кога вријеђам у његовом личном капацитету него говорим о објективном значају Срба у ФБиХ. И ту није крај, ваша БиХ и ваша политика претендира да такво стање преслика и на ниво цијеле БиХ – рекао је Тегелтија Срни.

Коментаришући изјаву Лазовића да је “велика разлика између његове политике и његове БиХ и оне политике коју заговара Тегелтија, савјетник српског члана Предсједништва БиХ је рекао да је оно што Лазовић назива својом БиХ и својом политиком уствари политика и БиХ Алије Изетбеговића и СДА са којим је дијелио и дијели визију БиХ и у којој је активно у току рата учествовао.

Тегелтија је истакао да су Срби, као политички фактор и народ у БиХ, ту откад се Босна први пут у историји спомиње као српска земља /10. вијек – О управљању Царством – Византијски цар Константин Седми Порфирогенет/.

– Ваша политика у свом континуитету, компатибилна са политиком Алије Изетбеговића и СДА, довела је Србе у дијелу БиХ у којем сте политички дјеловали у најгору позицију у вишевјековној историји Срба у БиХ – поручио је Тегелтија Лазовићу.

Он каже да је та политика проузроковала да данас у Сарајеву, граду којим се Лазовић поноси, практично нема Срба, иако су га Срби у великој мјери изградили и направили градом, укључујући и Српску православну цркву о којој говори.

Тегелтија каже да су у истом том граду одузети црквени посједи без намјере да се врате.

– Господине Лазовићу, Цркве нису објекти, Црква су људи и то се зове Жива Црква, а то је у ФБиХ, а посебно у Сарајеву, када је у питању Жива Црква, остало тек у траговима. Зато немојте говорити о Цркви само као о објектима и са тим се хвалити, јер Ваша политика довела је Живу Цркву скоро до границе потпуног нестанка у Сарајеву – навео је Тегелтија.

Тегелтија је нагласио да Лазовић има право на политичко дјеловање у складу са властитим убјеђењима, али да је лицемјерно да себе представља као представника Срба, јер то није.

– Ви представљате категорију која се у БиХ сматра босанцима, а којих у БиХ има тек један до два одсто укупног становништва. Сви други су јасно опредјељени као представници једног од конститутивних народа у БиХ – каже Тегелтија.

Када је ријеч о срушеним вјерским објектима током рата у Републици Српској које спомиње Лазовић, Тегелтија каже да за то нема никакво разумијевање нити оправдање.

– То је нешто што се никад није смјело догодити и зато немојте од мене тражити да оправдавам такве поступке који су резултат ратног лудила – напоменуо је Тегелтија.

Лазовић је рекао да Тегелтија “не разумије његову политику и његову БиХ” и да се “не секира” јер ће “државе БиХ бити”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести