НОВОСТИ

Тегелтија: Политичка импровизација, а не правни законит поступак

10/10/2022

Наредба Централне изборне комисија БиХ о поновном бројању гласова за предсједника Републике Српске представља политичку импровизацију, а не правни законит поступак јер се излази у сусрет једном изборном субјекту на основу протеста на улици, рекао је савјетник српског члана Предсједништва БиХ за правна питања Милан Тегелтија.

 

Милан Тегелтија, ФОТО: РТРС

 

Тегелтија је истакао да је овим потезом без преседана ЦИК направио од изборног процеса политичку игру умјесто да се бавио својим послом изборне администрације која стриктно поштује Изборни закон и процедуре које предвиђа.

Тегелтија је рекао да је оваква одлука ЦИК-а донесена прије процедуре за одлучивање по приговорима и било какве процедуре разматрања доказа, те да је још један доказ потпуне политичке инструментализације и политичког састава те комисије који је изабран без конкурса из редова политичких странака опозиције.

Он је рекао да се није десило да се једна таква одлука доноси прије утврђивања изборних резултата и прије отварања поступка за одлучивање по приговорима, као и да то не може према закону који предвиђа строгу процедуру утврђивања изборних резултата, а потом одлучивање по приговорима и жалбама изборних субјеката.

– Оваква одлука ЦИК-а представља политичку импровизацију, а не правни законит поступак предвиђен Изборним законом, јер се излази у сусрет једном изборном субјекту на основу протеста на улици мимо проведене процедуре предвиђене законом – истакао је Тегелтија за Срну.

Према његовим ријечима, очито је да су намјере ЦИК-а веома сумњиве и да се у њих не може имати повјерење јер не прати законом предвиђену процедуру нити се може сматрати непристрасном институцијом.

Централна изборна комисија /ЦИК/ данас је на хитној сједници у Сарајеву издала наредбу да се на територији Републике Српске и Брчко дистрикта поново преброје гласови за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске.

Из ЦИК-а су навели да је таква наредба донесена због “нерегуларности и математичких нелогичности”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести