НОВОСТИ

Тегелтија: Поџића смијенити због кршења Закона о одбрани

26/10/2021

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је данас да су разлози доношења одлуке о смјени министра одбране Сифета Поџића кршење Закона о одбрани, а не политички и лични.

 

Зоран Тегелтија

 

Тегелтија је појаснио да је Поџић једностраном одлуком одгодио заједничку војну вјежбу Оружаних снага БиХ и Војске Србије на Мањачи од 9. до 16. октобра, кршећи Закон о одбрани БиХ у начину рада и одлучивања.

– Одлука је донесена изван овлаштења министра одбране и предстваља недемократски однос према Србији – рекао је Тегелтија, образлажући своју одлуку о Поџићевој смјени.

Он је рекао да је одлуку о Поџићевој смјени донио 5. октобра, те да је о томе обавијестио Парламентарну скупштину БиХ.

– Поџић је одгодио вјежбу 4 . октобра. Ја, као и други министри за то смо сазнали из медија, након чега сам Поџића позвао и рекао му да повуче одлуку. Након што то није одлучио ја сам донио одлуку о његовом разрјешењу – појаснио је Тегелтија.

Он је рекао да се дуже вријеме у медијима спекулисало да ће вјежба бити одгођена, те да је једини разлог неусвајање привременог финансирања и буџета за 2021. годину.

– То је био добар разлог за одгађање вјежбе, али је одлука о привременом финансирању у међувремену донесена и није било разлога за отказвање вјежбе – истакао је Тегелтија.

Он је рекао да његов кључни циљ није да парламент потврди или не потврди одлуку о Поџићевој смјени, него да сви нивои власти у БиХ доносе одлуке у складу са својим овлаштењима.

Тегелтија је подсјетио да је ово други пут да парламент обавјештава о разрјешењу неког од министара, те да је та одлука једном подржана у Предстваничком дому.

Остале Вијести