НОВОСТИ

Тегелтија: Смјена Тадићеве је пројекат СДА која жели да управља свим процесима

24/08/2021

Смјена главног тужиоца БиХ Гордане Тадић је пројекат СДА која се тиме отворено хвали као што се хвалила и смјеном предсједника Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/, изјавио је бивши предсједавајући Савјета Милан Тегелтија.

 

Милан Тегелтија

бивши предсједавајући Савјета Милан Тегелтија

 

„СДА на челу с Бакиром Изетбеговићем тиме показује да сматра како је БиХ њихов беговат. А правосуђе им је само један од алата који им треба како би управљали свим процесима у БиХ“, рекао је Тегелтија, актуелни савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Он је за “Вечерњи лист”, издање за БиХ, истакао да се то, нажалост, у пракси показује као истинито.

„Изетбеговић не најављује само поступке, него и епилоге. Због тога не можете уопште говорити о независности правосуђа на нивоу БиХ. То је бесмислена реченична конструкција у оваквој констелацији односа. Сваки грађанин се због тога треба питати какву правду и законитост треба очекивати ако такву правду у својој основи, ономе што је абецеда права, нема главни тужилац у дисциплинском поступку“, упитао је Тегелтија.

Он је указао и на чињеницу да и странци ћуте, јер им иде у прилог прећутно подржавање таквог епилога догађаја.

„Да је с друге стране било овако драстично кршење закона, имали бисте десетине реаговања амбасада, ОЕБС-а, ЕУ. Данас је свеопшти мук. Имате мук чак и у сарајевским медијима у којима се на брутално кршење закона ћути. А то онда сугерише да се ради о потпуно увезаној правосудно-политичко-медијској машинерији која ради у истоме интересу с јасним политичким циљевима. Због тога не можемо уопште говорити о законитости, праву, непристраности“, рекао је Тегелтија.

Он тврди да за смјену Тадићеве не постоје никакви услови.

„Дуго сам година био на челу те институције, све изгледа потпуно неправно, пројектовано, дјелује намјештено, тенденциозно. Не видим у њему ни назнаке фер и законитог поступка, посебно након одлука које су слиједиле прије неколико дана а односиле су се на изузеће чланова петочлане комисије“, рекао је Тегелтија.

Он је истакао да се у политичком Сарајеву и прије тога стварао миље у политичком Сарајеву који једноставно не омогућава да се тај поступак проведе на фер и законит начин.

„Мислим да су чланови ВСТС-а и његов предсједник подлегли једном таквом притиску. Тај процес води томе да се у бити може закључити како овдје не постоји правна држава, не постоји законит поступак. Мислим да се чак, када је у питању овај дисциплински поступак, прије проводи шеријатска метода у којој Савјет и његов предсједник сами одређују што је законито, а шта није, без да слиједе одредбе закона“, навео је Тегелтија.

Напомињући да је цијели поступак против Тадићеве проблематичан, Тегелтија је рекао да сви којима је стално до професионалног интегритета морају подићи свој глас данас због овога што се ради главном тужиоцу, јер сутра, када се такво брутално безакоње буде догађало њима, неће имати коме да се жале.

Извор: Срна

Остале Вијести