НОВОСТИ

Тегелтија: Српска се мора заштитити од оних који се играју права и правде у БиХ

27/09/2021

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија нагласио је да се Република Српска мора заштитити од било кога ко се игра права и правде у БиХ.

 

Зоран Тегелтија

 

Тегелтија је нагласио да су сви дубоко свјесни да су одлуке Народне скупштине Републике Српске обавезујуће за све представнике Српске на нивоу БиХ и да су резултат погрешних потеза које су други повукли, те да ће тај договор бити поштован и у Савјету министара.

Одбацујући тврдње појединаца из ФБиХ да је на сцени државни удар због неучествовања представника из Српске на заједничком нивоу, Тегелтија је нагласио да је једноставно кап прелила чашу и да се неке ствари не могу прихватити.

– Доносиоци тих, погрешних одлука морали су бити свјесни посљедица, али неко је хтио експериментисати. Сада је на сцени покушај да се створи таква ситуација да више нико никада у БиХ не доноси законска рјешења, осим Парламентарне скупштине БиХ, Народне скупштине Републике Српске и федералног Парламента – истакао је Тегелтија за “Глас Српске”.

Он је оцијенио да треба створити подлогу како се не би поновило оно што се десило када је Валентин Инцко одлазио.

– Нико у Српској не жели да се ујутру пробуди и чује да нема њене полиције, да Уставни суд БиХ одузме имовину… Република Српска се мора заштитити од било кога ко се игра права и правде у БиХ – указао је Тегелтија.

Он је рекао да је највећи дио међународне заједнице свјестан проблема и да су неке од најкрупнијих произвели управо њихови представници.

– И међународна заједница, често због разједињености и различитих проблема, не жели да активно учествује у рјешавању проблема, посебно када се Српска позива на право и правду, лагано све заобилазе, поручују да је то пракса, да се неће поновити и тако даље. Српска не смије себи дозволити ризик да још једном пређе преко ове ситуације и да опет неко некада намеће неку праксу – поручио је Тегелтија.

Он је навео да је приликом недавног сусрета са Ангелом Меркел разговарао и о процедури избора њемачког дипломате Кристијана Шмита за високог представника, али да је било много више других тема, прије свега о веома важном пројекту за западни Балкан чији је носилац била њемачка канцеларка, како ће бити настављен и ко ће га предводити.

– Када је ријеч о Шмиту, нисмо се усагласили. Не оспоравајући његов професионални кредибилитет, наш став је да није изабран како је требало, а то кажу и двије земље – сталне чланице Савјета безбједности. Ми смо за то да се процедура врати уназад, и да кроз разговоре и дефинисање улоге мјесне канцеларије високог представника у Сарајеву, дође до адекватног мандата – појаснио је Тегелтија.

Према његовим ријечима, Меркелова сматра да то тешко може да иде назад тако да ту вјероватно никада неће бити сагласности, што може указивати на врло компликовану ситуацију и врло нејасну позицију Шмита.

Он је потврдио да ће бити одржана сједница Савјета министара, те да ће се држати ставова Народне скупштине Републике Српске.

– Слиједићемо закључке, понашати се у интересу Српске и то је све што сада можемо рећи. Има много одлука о којима треба разговарати, процјењивати колико угрожавају Српску или велики број појединаца из Српске. Ту је, свакако, и одлука о привременом финансирању, али и спремност Српске да исплати плате службеницима до деблокаде овог процеса – појаснио је Тегелтија.

Предсједавајући Савјета министара сматра да Српска увијек може да исплати плате запосленим у заједничким институцијама са адресом на њеној територији и да мора да штити своје грађане, али то је, како је рекао, скупа одлука, додатни трошак који би неоправдано платила.

– То је више од 70 милиона до краја године, а буџет заједничких институција пуни и Српска. Ипак, политичке одлуке за будућност Српске су много важније од краткорочних финансијских средстава – оцијенио је Тегелтија.

Говорећи о европском путу БиХ, Тегелтија је навео да је БиХ направила добрих ствари, али да је сада процес блокиран у парламенту БиХ.

– Ранијем пакету обавеза додат је и Изборни закон. Европа често постави занимљиве услове, а БиХ се запетља у њиховом остваривању – навео је Тегелтија.

Према његовим ријечима, у вези са тим немају ништа ново рећи предсједнику Европске комисије Урсули фон дер Лајен која ускоро стиже у БиХ, али је њена посјета важна због завршетка два пројекта које је финансирала Европска комисија.

– То је мост на Свилају и гранични прелаз. Потврдићемо и важност пројеката из програма за западни Балкан. То су дионица ауто-пута од Јоховца ка Вукосављу, обнова жељезничке пруге од Добоја до Шамца, изградња пута Фоча-Шћепан поље и такозвана гасна интерконекција – прецизирао је Тегелтија.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести