НОВОСТИ

Тришић Бабић: Умјесто да стране судије одлазе, именован Албанац

06/10/2021

Именовање албанског судије Ледија Бианкуа за новог судију Уставног суда БиХ, поготово због свих сумњивих околности у вези са његовим избором, само ће долити уље на ватру и додатно искомпликовати ионако узавреле политичке односе унутар БиХ, изјавила је савјетник српског члана Предсједништва за спољне послове Ана Тришић Бабић.

 

Ана Тришић Бабић

 

Тришић Бабић је нагласила да је до именовања албанског судије умјесто досадашњег молдавског Тудора Пантируа дошло и поред свих препорука Европске комисије.

– Они су у једном од својих докумената, наводећи који су то приоритети, истакли да би коначно из Уставног БиХ требало да оду иностране судије те да их замијене домаће. Неко очигледно није био искрен, што се може видјети и из овог новог именовања – рекла је Тришић Бабић за Глас Српске.

Умјесто да се говори о њиховом одласку и постизању унутрашњег договора о том питању, Тришић Бабић је оцијенила да се додатно компликује политичка ситуација у БиХ и опет намеће међународно туторство.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица сматра да то свакако неће допринијети смиривању тензија у БиХ, поготово јер постоји оправдана бојазан да би и Бианку могао бити пристрастан и необјективан попут својих претходника.

Према дипломатским изворима Гласа пресудну улогу у именовању Бианкуа одиграо је актуелни судија Европског суда за људска права и бошњачки лобиста Фарис Вехабовић за кога су медији раније писали да је током рата имао значајну улогу у АИД-у, муслиманској обавјештајној служби.

Бањалучки лист наводи да је, поред Вехабовића, избор Бианкуа подржао и сам Пантиру, одлазећи молдавски судија. У вријеме док је Пантиру упоредо са функцијом судије Уставног суда БиХ, обављао и функцију међународног судије Врховног суда Косова од 2005. до 2007. године, Бианку је био предавач у косовској школи за европске интеграције.

Остале Вијести