НОВОСТИ

У року од 30 дана одлука о захтјевима Клуба Бошњака

30/08/2021

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске донијеће у наредних 30 дана мериторну одлуку о захтјевима Клуба Бошњака у Вијећу народа за заштиту виталног националног интереса у вези са пријевременим ступањем на снагу Закона о допуни Кривичног законика Српске и Закона о непримјењивању одлуке високог представника.

 

У року од 30 дана одлука о захтјевима Клуба Бошњака

У року од 30 дана одлука о захтјевима Клуба Бошњака

 

Из Уставног суда саопштено је да је Вијеће на сједници утврдило да су у конкретним случајевима предметни захтјеви прихватљиви с обзиром на то да је спроведена уставна процедура која се односи на витални национални интерес, као и да су испуњене остале процесне претпоставке за мериторно одлучивање о захтјеву.

У саопштењу се подсјећа да је предмет одлучивања Вијећа било питање прихватљивости захтјева Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа за заштиту виталног националног интереса у вези са Одлуком о пријевременом ступању на снагу Закона о допуни Кривичног законика Републике Српске, те Одлуком о пријевременом ступању на снагу Закона о непримјењивању одлуке високог представника.

– Вијеће је расправљало о прихватљивости наведених захтјева, односно о постојању услова за мериторно одлучивање о томе да ли је оспораваним актима дошло до повреде виталног националног интереса бошњачког народа – наведено је у саопштењу.

Народна скупштине Републике Српске је на посебној сједници 30. јула по хитном поступку усвојила Закон о допуни Кривичног законика Републике Српске и Закон о непримјењивању одлуке високог представника.

Клуб Бошњака у Вијећу народа уложио је вето на поменуте одлуке.

Валентин Инцко, који је поднио оставку на функцију високог представника, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

Остале Вијести