НОВОСТИ

У Савјету безбједности УН указано да Српску морају уважавати

05/07/2021

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су дешавања у Савјету безбједности УН показала да свијет није компактан, да велики покушавају да изгурају своје политике, игноришући чак и међународно право, као и да је указано да Републику Српску морају уважавати јер је фактор међународног права.

 

Савјет безбједности УН

Савјет безбједности УН

 

Додик је истакао да су “велики” на овој сједници покушали да изгурају своје политике о именовању Кристијана Шмита за високог представника у БиХ, око чега није постигнута сагласност, игноришући у овом случају Анекс десет Дејтонског споразума, који је дио међународног права, како је то утврдила и Венецијанска комисија прије 15 година.

 

„Високи представник бира се тако што се чланице потписнице Анекса 10 договоре о заједничком приједлогу, који се потврђује резолуцијом у Савјету безбједности УН. То се дешавало у свим случајевима, изузев Кристијана Шварц-Шилинга, који се у БиХ зато и није дуго задржао“, рекао је Додик.

Он истиче да Русија, Кина и друге земље, њих шест у Савјету безбједности УН, сматрају да се мора бити привржен међународном праву по овом питању.

„За нас је важно да је дошло до расправе јер су ранији ставови били да о томе уопште не треба дискутовати. Чули смо јасне поруке у УН као, на пример, од представника Кине, који је рекао да се Република Српска мора уважавати јер је фактор међународног права“, рекао је Додик.

Нагласивши да нема формалног именовања, легалитета ни легитимитета који би требало да стоји иза именовања Кристијана Шмита за високог представника у БиХ, Додик је указао да је искуство Републике Српске с високим представницима веома лоше, јер су по правилу били у БиХ да деградирају Републику Српску, па нема разлога мислити да ће овог пута бити другачије, нагласивши да није ријеч о личним замјеркама Шмиту.

„Не можемо да прихватимо његов избор, његово деловање и сарадњу у смислу прихватања његових одлука“, рекао је Додик.

Говорећи о отпору НАТО и ЕУ да у декларације уврсте “права конститутивних народа”, што су неки разумјели као нову политику и афирмацију “грађанског”, Додик је рекао да је то је идеолошка борба љевице и деснице у Европи, коју “тренирају” преко БиХ.

„Конститутивност је јасно прецизирана у Уставу БиХ. А да би се то промијенило, морао би се мијењати Устав, са чиме и ми треба да се сагласимо, а то се неће десити. Као што се ни Хрвати неће сложити.Зато је то само у домену једне начелно празне политичке расправе“, истакао је Додик.

 

Он истиче да се треба држати Устава БиХ, јер унапријед треба да знају да базирање земље на конститутивности и двоентитетском уређењу неће бити промијењено.

 

„Изгледа да им је тешко да схвате да овдје постоји тешка историја три народа и да једини концепт који може да одржи ову земљу јесте равноправност народа. Сви смо ми за универзална права грађана, која заговарају, али смо пре тога за права конститутивних народа, баланс који је по том преточен у садашњи Устав мора да буде одржан јер се показало да само на основу њега БиХ може да живи“, рекао је Додик.

Он је истакао да би било поробљавање наметање овог грубом силом, елиминишући све противнике тог концепта, као и да то овдје не би функционисало, јер би значило стварање концепта који није међународно признат.

Говорећи о извештају о Сребреници који је сачинила међународна експертска комисија, Додик је навео да би сви који се тиме баве требали да се упознају са тим извјештајем, у којем је јасно видљив концепт сатанизације Срба, на ком се марљиво радило.

„У табелама можете да видите да се у западним медијима Срби у негативном контексту помињу по 700 пута, а рецимо муслимани и Хрвати само једном“, рекао је Додик.

Говорећи о позиву Републике Српске да се разговара о будућности, Додик је истакао да су Хрвати подржали разговоре, а Бошњаци то неће јер мисле да су “централни комитет БиХ” и да им се може да одређују сва кретања у земљи.

„Република Српска је опредијељена за разговор и договор. Дјелује да Бошњаци то не желе, али историјски је важно да су Срби позивали на разговор како би се ријешили проблеми који евидентно постоје. Кад једног дана схвате да се проблеми морају рјешавати, треба да знају да Срби имају припремљен тим и платформу за преговоре, а платформа су Устав и Дејтон, али и појачана аутономија Републике Српске у оквиру БиХ“, рекао је Додик.

 

Додик истиче да Српска, не само да хоће повећану аутономију у односу на постојеће стање, у које је гурнута насиљем међународног фактора, већ и у односу на Устав.

 

„Зашто то неком није легитимно? Историја је показала, па то и они треба да знају куда води својеглавост, а одбијање разговора јесте баш то. Срби су послали јасну поруку, желимо разговор, имамо платформу, залажемо се за мир и преговоре. Чекаћемо вас док не будете спремни“, поручио је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

 

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести