НОВОСТИ

У Хагу данас почиње суђење Харадинају

07/10/2021

У Хагу данас пред Специјализованим вијећима Косова почиње суђење предсједнику и потпредсједнику Удружења ветерана тзв ОВК Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају поводом оптужби за ометање рада тужилаштва и застрашивање свједока.

 

Специјални суд у Хагу за злочине ОВК

 

Према процјенама суда, суђење би могло да се заврши 17. децембра ове године. На почетку суђења најприје ће тузилаштво прочитати оптужницу и образложити њене наводе, након чега ће оптужени имати прилику да се кратко изјасне о кривици. Потом ће суђење бити настављено саслушањем свједока 18. октобра.

Гуцати и Харадинај оптужени су за ометање рада тужилаштва и застрашивање свједока, јер су неовлашћено открили заштићене информације укључујући и податке о потенцијалним свједоцима, који су се налазили у овим досијеима, а које је Удружењу доставила непозната особа.

Током суђења тужилаштво планира да позове три свједока и имаће четири дана за њихово саслушање, кој би требало да се оконча до 9. новембра, након чега ће одбрана позвати своје свједоке, односно представити своје доказе. Гуцати и Харадинај су ухапшени у Приштини 25. септембра 2020. и истог дана су пребачени у притворски објекат у Хагу. Они се потврђеном оптужницом терете за четири кривична дјела – ометање службених лица у вршењу службених дужности, застрашивање свједока, затим за одмазду и повреду тајности поступка.

У оптужници се наводи да су они најкасније од 7. до 25. септембра 2020. године на три конференције за новинаре, као и путем изјава на друштвеним мрежама и скуповима које су преносили медији, неовлашћено открили заштићене информације укључујући податке о потенцијалним сведоцима на основу којих се може открити њихов идентитет.

– Оптужбе из потврђене оптужнице почивају на добро утемељеној сумњи да су Гуцати и Харадинај су потенцијалним свједоцима упућивали потцјењивачке оптужбе и поруке и у више наврата изражавали намјеру да саботирају рад Специјализованих вијећа – наводи се у оптужници.

Подаци који су објављени су заштићени као тајни у складу Законом о Специјализованим већима Косова, који је изгласала косовска скупштина. Гуцати и Харадинај терете се да су поменутим радњама повриједили тајност поступка, вршили одмазду и застрашивање потенцијалних свједока тужилаштва, што је имало за посљедицу опструкцију рада тужилаштва и његових истрага.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести