НОВОСТИ

У једном дану покатоличили 420 Срба из Каменова код Карловца

25/06/2021

Предсједник Србије Александар Вучић упозорио је да ће на Косову и Метохији покушати, као и у Црној Гори, да праве православну цркву када им не буде успјело лажно присвајање косовског културног наслеђа.

 

Александар Вучић

Предсједник Србије Александар Вучић

 

“Што се тиче косовског наслијеђа на коме они инсистирају, то је нешто о чему су кренули да говоре у том смислу госпође Олбрајт и Клинтон, које су веома утицајне. Али, плашим се да ће они у будућности када буду видели чврстину и снагу наше цркве на терену и одлучност српске државе, ићи на нешто слично као у Црној Гори и покушаће, као са Мирашом Дедеићем у Црној Гори, формирање православне цркве на Косову”, рекао је Вучић.

Каже да су то покушали и у Хрватској током Другог свјетског рата, када су измислили хрватску православну цркву.

Вучић додаје да постоји документ када су 420 Срба из Каменова код Карловца покатоличили у једном дану и дали им усташке симболе. „То су њихови планови и у то нема никакве сумње

за КиМ. Видећјете већи утицај породице Гаши него свих Немањића и њихових потомака у изградњи манастира било гдје на КиМ, и то је оно што албанска дјеца уче. И по том питању без подршке међународне заједнице тешко да ћемо моћи било шта да сачувамо, ма колико се борили”, казао је Вучић, пренио је Танјуг.

Вучић је изјавио да је најава предсједника општине Дечани о наставку изградње Манастирске улице супротна свим правилима. Вучић је нагласио да се узда у ЕУ, САД и западне силе у заустављању даљих атака на манастир Високи Дечани.

Говорећи о питању заштите културне баштине, Вучић је рекао да је најава наставка изградње Манастирске улице супротна закону о зонама и извршним одлукама који кажу да је могуће градити само локални пут и обилазницу.

“Плашимо се да је то нови напад на Високе Дечане, тај човек је веома чудан, али они који га подржавају у тој намери сејде у Приштини. Уздамо се у ЕУ, западне силе, САД, да нам помогну по том питању, да зауставимо атак на манастир Високе Дечане”, рекао је Вучић.

Остале Вијести