НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Хашки трибунал убио међународно право и правду

08/06/2021

Хашки трибунал је убио међународно право и правду, рекао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић, реагујући на сутрашњу пресуду генералу Ратку Младићу.

 

Милорад Којић

директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС Милорад Којић

 

„У Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица истичу ако се буду тумачиле и констатовале чињенице коначна пресуда генералу Младићу биће ослобађајућа. Али, не улажемо превелике наде јер то мислимо ми који смо сарађивали са тимом одбране Младића“, рекао је Којић.

 

Којић истиче да се условно може рећи да је ово задњи поступак у Хашком трибуналу, ако се искључе поновљени поступци у случају Симатовић и Станишић.

„Имајући у виду праксу Хага врло је тешко дати било какву прогнозу, али морамо знати да је првостепено Вијеће занемарило и донијело пресуду 2013. у којој је било доста процедуралних пропуста, па се тако у једној тачки пресуде нашло нешто што није дио оптужнице што је правни нонсенс и што би само по себи у најмању руку значило да требало да дође до поновљеног поступка“, навео је Којић.

Којић је истакао да очекивања од новог састава Вијећа може да улива одређену наду, али додај да је пракса Хашког трибунала нешто што се показало као потпуно једнострано.

Којић подсјећа да статистички подаци за цијелу СФРЈ говоре сами за себе – за злочине над Србима оптужено је само 19 лица од којих је 50 одсто правоснажно ослобођено.

„Не треба заборавити да су Срби били жртве и протјерани из Хрватске, и КиМ али да су били жртве у грађанском рату БиХ. и ако погледамо само ове податке онда је јасно недвосмислено каква је улога Хашког трибунала, а та улога није била онаква како је то било у самим његовим оснивачким актима. Основна улога је да допринесе помирењу и суживоту, а ми данас можемо да видимо да смо ми много даље од тога“, закључио је Којић.

 

Видео:  ЛИНК

 

Извор: РТРС

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести