НОВОСТИ

Хоће ли ПДП бити дио власти?

08/10/2022

Лидер СНСД-а Милорад Додик поручио је да ће мјеста у новом саставу Владе Републике Српске бити понуђена и неким другим политичким структурама како би било створено нешто као концентрациона влада. Додик је ипак нагласио да то неће бити могуће са Игором Црнатком, Браниславом Бореновићем или Јеленом Тривић, али је поручио да у ПДП-у има прихватљивих људи.

 

Хоће ли ПДП бити дио власти?

Хоће ли ПДП бити дио власти?

 

Хоће ли ПДП бити дио власти, зависи од њихових унутрашњих процеса, каже у емисији АТВ-а Прича се политиколог Војислав Савић.

“Станивуковић је имао резервисано понашање, како на изборима, тако и послије. Очигледно је да се ради о неслагању са таквим понашањем. Он има довољно потенцијала унутар ПДП-а. Видјећемо сада ко ће ући у скупштину, али има довољан потенцијал да формира макар посланичку групу ако не клуб и да онда дјелује самостално”, рекао је Савић.

 

Он мисли да Станивуковић неће одустати од мјеста градоначелника Бањалуке што би било неозбиљно према бирачима.

 

“Сљедеће године су избори у ПДП-у. Садашњи предсједник странке Бранислав Бореновић је промијенио статут који каже да он не може више од два пута да се кандидује за ту позицију, а ово му је други мандат. То значи да он неће моћи да буде предсједник ПДП-а, што нас оставља на опцију или Јелене Тривић или Драшко Станивуковић. Црнадак мислим да не дјелује као неко ко би се прихватио таквог посла. Интересантно је ко ће преузети ПДП. Да ли Јелена Тривић има шансу да послије овог пораза може да стане на чело странке, а с друге стране хоће ли странка дозволити Драшку Станивуковићу преузме ПДП и како ће се ПДП под њим понашати. Он је до сада имао контролу само над градским одбором. Све су то отворена питања о којима би требало да причамо, прије него о протестима и контрамитинзима”, рекао је Савић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да је важно да се сви у Српској окупе око најважнијих питања, али да није сигуран да се на том плану може радити са лидером СДС-а Мирком Шаровићем или предсједником ПДП-а Браниславом Бореновићем јер је све „отишло предалеко“.

 

Говорећи о протестима које опозиција организује, Савић истиче да они немају потенцијал да трају дуго. Он истиче да постоје мали, средњи и велики скупови, а да тренутна окупљања у Бањалуци никако нису народни покрет.

 

“Већина људи, чак и опозиционо настројених су били у смислу да је њихово понашање било признајте пораз, измијешајте карте, доведите друге људе, доведите млађе људе. Релативни побједници избора у опозицији су Драшко Станивуковић и Небојша Вукановић. Вукановић је због свог ентузијазма направио бољи резултат него двије странке које су уложиле милионе у кампању. Мислим на СПС и ДНС. Рационално понашање опозиције би било да људи који су изгубили треба да поднесу оставке, своја мјеста препусте другима и да иду даље. Тако би опозиција у нормалном друштву размишљала”, рекао је Савић.

Он истиче да разлика у гласовима између Додика и Цвијановићеве је тај што је опозиција издвојила и таргетирала Додика као једину мету у својим нападима, јер нису хтјели да затворе врата коалиционим партнерима у случају да некако успију да се дочепају мјеста предсједника Републике Српске, па да са њима могу да формирају владу.

“Немогуће је да госпођа Цвијановић побиједи са толиком разликом, а да изгуби Милорад Додик. Већ ту можемо да уочимо неке нелогичне ствари, односно да се ради о представи која има за циљ да застражи и збуни људе, да дође до понављања, да се уз можда подршку неких страних фактора да дође до промјене воље народа”, рекао је Савић и истакао да онда то нису фер услови који могу да донесу добро.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести