НОВОСТИ

Хрватска жели ставити Теслу на новчаницу евра

16/07/2021

Хрвати би жељели да на хрватску новчаницу евра ставе српског проналазача Николу Теслу.

 

Теслу на новчаницу евра?

Теслу на новчаницу евра?

 

Телевизија РТЛ омогућила је да грађани гласају за мотив који би требао бити на кованици евра, једном кад он буде уведен у Хрватској.

Међу предлозима били су куна, сињска алка, башчанска плоча, као и Тесла.

Он је ушао у ужи избор мотива који би могли красити хрватску верзију европске валуте.

Креативни директор и сувласник рекламне агенције Давор Брукета наводи да су “Србија и Америка добро искористиле причу око генија из Смиљана те да је дошао ред на Хрватску”.

Уочи почетка ковања хрватских новчића евра, Хрватска народна банка и Влада основале су посебну комисију која ће одлучити који ће се мотив наћи на евру.

На страници “еуро.хр”, која више није активна, 40.000 Хрвата дало је своје приједлоге за изглед евра.

Највећи фаворити су карта Хрватске, куна, шаховница, а Никола Тесла је шести на тој листи, док је први хрватски предсједник Фрањо Туђман тек 21.

“Фрањо Туђмана је 90-их година проглашаван оцем савремене Хрватске и још га неки данас виде на исти начин. Данас су испред њега на топ листи – далматински пас и далматински лептир”, коментарише историчар Хрвоје Класић, а преноси “Нет” портал.

Иако би многи жељели да виде Теслу на кованици евра, наводи Класић, можда он сам то не би хтио.

“Никола Тесла свакако заслужује бити на свакој новчаници. Али, питање је заслужујемо ли ми Николу Теслу, јер нисам сигуран да ли би се Тесла волио наћи на новчаници државе у којој се још увијек више расправља о његовом националном поријеклу него о његовој генијалности”, наводи Класић.

Биста Николе Тесле у родном селу Смиљане срушена је у Другом свјетском рату као и током сукоба деведесетих година, а разлог је његово српско поријекло.

Велики број чланова Теслине шире породице убијен је у усташком логору Јасеновац.

 

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести