НОВОСТИ

Цвијановић: Српска показала да није нижи ниво власти

27/10/2021

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Република Српска показала да није нижи ниво власти, да ништа не отима од БиХ, али не дозвољава ни да се шта отима од ње.

 

Жељка Цвијановић

 

Предсједница је на посебној сједници Народне скупштине нагласила да су питања покретања заштите интереса Републике Српске извршавање уставног права, те да показују политичку и уставну снагу Парламента и саме Српске.

– Чињеница да се данас, као што смо и раније, бавимо оваквим темама, доказује да Република Српска, Народна скупштини и било која друга институција у Српској није никакав нижи ниво власти, него ниво власти који има своја уставна овлаштења, ниво који није никоме подређен – рекла је она.

То значи, додала је предсједница Цвијановић, да ни ниво БиХ нема тај ексклузивитет и не представља ни у хијерархијском ни у било каквом другом смислу неку надређену инстанцу.

– У овом случају Народна скупштина држи у својим рукама коначну одлуку по питању оних одлука које су заустављене од српског члана Предсједништва БиХ, јер су процијењене као штетне и деструктивне по витални интерес Републике Српске. Треба сви да будемо поносни на уставни потенцијал који има Народна скупштина и не смијемо да се упуштамо у авантуре којима бисмо изгубили такву моћ наше институције – појаснила је предсједница

Она је навела да би било у реду да се разговара о томе зашто неки закључци нису извршени, те да се констатује да постоји вријеме кад треба да се доносе одређени закључци и вријеме кад треба да се они извршавају.

– Сигурна сам да постоји дио закључака који чекају право вријеме, јер такве потезе ради свака политика на свијету. Сматрам да је битно да заузмемо одређени став, па да чекамо вријеме кад нешто може да се проведе са што мање ожиљака, а са што више добити – рекла је предсједница Српске.

Она је нагласила да Република Српска има уставну надлеженост, која се сада манифестује преко Народне скупштине, да у својим рукама држи могућности да неку одлуку донесену на нивоу БиХ заустави.

– Ми не треба да проблематизујемо тако нешто, него да будемо задовољни и свјесни важности уставног механизма који посједује управо Народна скупштина – рекла је предсједница Цвијановић.

Она је додала да опозиција проблематизује механизам заштите који има Народна скупштина, те да није био никакав ризик гласање против одлуке о оснивању канцеларије Амбасаде Руске Федерације у БиХ у Бањалуци, јер је, како је навела, то био само јефтин политички трик друга два члана Предсједништва БиХ.

– Важно је да се проучи свака од ових тачака, шта је значајно да не прође, као и да Народна скупштина уради оно што је исправно да Српска у Бањалуци добије канцеларију Руске Федерације – нагласила је предсједница Српске.

Она је оцијенила да је скландалозно оно што се на почетку сједнице могло чути од опозиције, додајући да не постоји политичка особа за коју је у стању да каже такве ријечи какве су данас упућене српском члану Предсједништва БиХ, од помињања преминулог оца па даље.

Остале Вијести