НОВОСТИ

Цвијановић: У БиХ много безбједносних изазова о којима се не прича

03/09/2021

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Броду да у оквиру БиХ, али и цијелог региона постоји много безбједносних изазова, али се, нажалост, о њима не прича и не добијају име и презиме.

 

Жељка Цвијановић

 У БиХ много безбједносних изазова

 

Коментаришући пуштање на слободу вехабијског вође Билала Боснића, Цвијановићева је истакла да су ти изазови почели још од времена када је у БиХ омогућено присуство муџахедина који су ратовали и одсијецали главе.

“Исти ти ратници заснивали су породице на територији БиХ, женили овдашње жене, остајали овдје, добили пасоше и сва могућа документа. Због тога, многи немили догађаји, терористички акти у свијету су имали везу са БиХ”, рекла је Цвијановићева новинарима у Броду.

Предсједник Српске је подсјетила на нападе у НЈујорку, муницију у Паризу која је потицала из БиХ, пасоше БиХ које су имали терористи и слично.

“То нас упућује на опрез. Институције треба да развијају своје безбједносне капацитете. Срећна сам што Република Српска заиста посвећује велику пажњу овом питању, при чему се ослањамо на Министарство унутрашњих послова”, напоменула је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, да би се одупрли свим тим изазовима, требало би да постоји велика синергија у оквиру цијеле БиХ и посвећеност свих институција.

“Нажалост, то често нисам видјела у Федерацији БиХ и жалим због тога. Жалим што сваки безбједносни ризик који смо имали овдје није добио име и презиме”, истакла је Цвијановићева.

Некадашњи вођа вехабија из Бужима Хусеин Билал Боснић јутрос је изашао из затвора у Војковићима гдје је служио казну од седам година на коју га је осудио Суд БиХ због подстицања на тероризам.

Остале Вијести