НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Циљ Извјештаја да се дође до истине, без омаловажавања било чијих жртава

11/06/2021

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године има за циљ да се дође до истине, те да намјера није да се омаловаже и обезвриједе било чије жртве.

 

Жељка Цвијановић

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић

 

„Али, морамо трагати за истином да бисмо могли градити боље и срећније друштво и вјерујем да овај Извјештај има једну такву амбицију и прављен је на такав начин“, рекла је Цвијановић, након посебне сједнице Владе која је Извјештај примила к знању.

 

Према њеним ријечима, да је један овакав извјештај размазтран прије десет, 15 или 20 година, са циљем да се дође до истине, српско-бошњачки односи у овој држави би били далеко вољи.

„Тада бисмо сви заједно живјели у држави која би била много срећнија у односу на стање у којем се сада налазимо у БиХ и околности у којима живимо“, поручила је предсједница Српске.

Међутим, додала је она, никад није касно да се трага за истином и да се дође до истине.

„Намјера није да се било ко увриједи, нити је намјера да се било ко омаловажи, да се умањи патња и бол. Намјера је да се на један свеобухаватн начин, бавећи се свеобухватним периодом рата, посматра шта се дешавало на цјелокупном том простору и да се посматра на који начин су страдали и једни и други“, нагласила је Цвијановић.

 

Цвијановић је истакла да је у томе суштина и права вриједност Извјештаја.

 

Предсједница Српске је рекла да се Извјештај појавио у политички сложеним условима, у којима се настоји спријечити да се говори и правним и политичким језиком, а посебно научно-истраживачким језиком кад су у питању ови болни периоди из ратне прошлости.

„Вјерујем да је разлог и настојање да се осујети било каква расправа на ту тему управо то што су некада давно “конципиране” одређене истине, након чега је комплетна машинерија била у функцији да се заштите такве истине“, истакла је Цвијановић.

 

Додала је да српски народ и Републику Српску интересује права истина.

 

„Желимо да знамо шта се то дешавало и да се то проучи из свих углова. Прилично страшно је било пролазити кроз овај Извјештај, али важно је да добијамо свијест и сазнање шта се дешавало кад је у питању цивилна, а шта кад је у питању војна компонента. Мислим да је то врло добро за разумијевање свега што се односи на бројеве страдалих и на начине како су страдали“, навела је Цвијановић.

Истакла је да је Извјештај власништво људи који су га произвели, бранећи га својом струком и експертизом, те да је добар оријентир за институције које ће моћи комуницирати о одређеним стварима управо на бази овог извјештаја.

Цвијановић је захвалила предсједнику Комисије Гидеону Грајфу и свим члановима његовог експертског тима, на вишемјесечном преданом раду да би произвели један овакав Извјештај.

„Оно што ме радује јесте управо констатација тих људи да су могли да раде у нормалним околностима, без било каквих притисака и сугестија, користећи доступне изворе и настојећи да дођу до свих информација које су биле потребне да се изради један овакав извјештај“, рекла је Цвијановић.

Према њеним ријечима, то није било увијек једноставно, посебно када су у питању институције или субјекти који се налазе на простору Федерације БиХ.

„Међутим, захваљујући свој логистици нашег Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, који је био прави сервис за један овакав подухват, успјели су да израде веома квалитетан извјештај“, додала је Цвијановић.

 

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести