НОВОСТИ

Циљ „Инцковог закона“ да БиХ остане подређена вољи страних утицаја

30/08/2021

Република Српска је предузела исправну акцију, одбацила је антидемократски „Инцков закон” и повукла се из доношења одлука у заједничким институцијама БиХ, чиме је изнијела низ аргумената за слободу говора и демократску власт, изјавио је амерички експерт за безбједност Стивен Мејер.

 

 

Мејер, који је и члан Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији 1992-1995. године, нагласио је да је циљ “Инцковог закона” контрола – да БиХ остане подређена драконској вољи страних утицаја.

„Немам добре односе са Амбасадом САД у БиХ, као ни са британском Амбасадом, зато што сам рекао да странци одавно управљају овим простором. Балкан је буре барута, али фитиљ је на другом мјесту”, рекао је Мејер за “Глас Српске”.

Мејер је навео да је запрепаштен чињеницом да је било ко у БиХ прихватио тај закон као ваљан и важећи.

„Не разумијем зашто тужилаштво то прихвата, јер парламент није усвојио тај закон. Запрепаштен сам и да човјек три дана прије одласка из БиХ и са функције високог представника наметне закон”, навео је Мејер.

Према његовим ријечима, не постоји логичан разлог зашто Косово може бити независно, а Република Српска не може.

Међутим, сматра Мејер, одлука бившег високог представника Валентина Инцка може то промијенити тако што ће Републику Српску довести до независности.

Говорећи о раду Независне међународне комисије, Мејер је рекао да она није устукнула пред ужасом и убиствима која су почињена у Сребреници, истичући да њени чланови нису били ни под каквим притиском да извјештај учине “ружичастим”.

„Сви ми чланови Комисије смо рекли да нећемо учествовати у њеном раду уколико буде било притисака било које врсте. Било је у извјештају тешких ствари које је Влада Републике Српске морала да прихвати и она је то прихватила”, истакао је Мејер.

Остале Вијести