НОВОСТИ

Чавара: Додик не руши БиХ, већ је испровоциран

21/10/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик својим потезима не руши државу БиХ, него је само “испровоциран” Инцковим наметањем Закона о санкционисању негирања геноцида у Сребреници, изјавио је предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара (ХДЗ).

 

Маринко Чавара

 

Чавара је један од ријетких политичара из Федерације БиХ који није Додика критикова на непримјерен начин, као што то чини већина , претежно бошњачких политичара, који за лидера СНСД тврде да је “мртав политичар”, да је “скренуо с ума”, да су му дани избројани и да Републику Српску води у пропаст, како би заштитио себе.

Сарајевски портал klix.ba пише тим поводом да Чавара, како кажу, из неког разлога извор тренутних проблема у БиХ не види у Додику и “сецесионистичкој политици која долази из СНСД-а и сателитских странака у РС-у, него у некој ”провокацији” која је Републици Српској нанесена наметањем Инцковог закона.

 

Наводе и да доо разлога за овакву ситуацију у држави Чавара види и у томе што Хрвати у БиХ немају свој ентитет.

 

“Милорад Додик не руши државу, можда су само испровоцирани они који имају ентитет Републику Српску, што мислим да није праведно да један народ добије ентитет и у називу и садржају и по саставу становништва, а да друга два народа буду у ФБиХ у једном ентитету. Мислим да је то требало завршити са три ентитета, пуно би се боље и лакше слагали”, изјавио је Чавара у гостовању на Федералној тв.

Додао је да у овом тренутку не може подржавати нешто што се ради, што није договор и разговор.

“Да ли је оправдано с Додикове стране, у то не бих улазио. Мислим да треба и Милораду Додику и свим другим политичким актерима пуно више спремности за разговор и договор. Мислим да је јако упитно шта неки мисле да могу направити у овој фази, без разговора и договора, уз неке сулуде потезе које је повлачио високи представник Инцко на самом одласку. Значи направити такав један потез у којем ћете омогућити да се стално тужакамо и нешто пребиремо. То је нешто што су давно судови пресудили, што је егзактно и мислим да није добро”, навео је Чавара, преноси портал.

Оцокено је, додаје се, да је Инцково наметање Закона о забрани негирања геноцида, који Република Срспка не признаје, направило “дар-мар” у држави.

“Тад су кренуле ове активности из Републике Српске, свих странака. Стално добијамо поруке и од политичких елита из Сарајева да нису спремни за разговор. У прошлости смо имали то да су високи представници реаговали онако како жели одређена структура. Ми ћемо гурати, правити проблеме а онда ћемо чекати реакцију међународне заједнице да некога казни, па ћемо ми брати плодове. Мислим да је то вријеме иза нас”, навео је Чавара.

Закључио је да високи представник у БиХ није донио скоро ниједну одлуку позитивну и повољну за Хрвате у БиХ.

Остале Вијести