НОВОСТИ

Чавара: Инцко отворено радио на деструкцији БиХ

21/08/2021

Предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара изјавио је да је бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко отворено радио на деструкцији БиХ поништавањем одлука Централне изборне комисије, а да је доношењем закона неколико дана прије одласка потпуно пореметио односе и оставио БиХ у још већој блокади него што је била.

 

Маринко Чавара

Предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара

 

– Таквим одлукама омогућено је и да се правосуђем управља кроз Високи судски и тужилачки савјет и да се легитимише незаконито изабрана Централна изборна комисија. Умјесто упућивања домаћих актера на дијалог, што је кључно, високи представник се стављао на једну страну и сасвим деструисао институције – рекао је Чавара.

Он је додао да је Инцко крајње једнострано подносио и извјештаје Савјету безбједности УН, подржавајући једну страну, што уопште није одговарало реалном стању у БиХ.

Предсједник Федерације БиХ рекао је да очекује да њемачки политичар Кристијан Шмит направи заокрет у односу на досадашњег високог представника што, према његовом мишљењу, подразумијева помоћ за постизање договора о измјени Изборног закона.

– Интензивно радимо на томе да се проведу одлуке Уставног суда БиХ о легитимном политичком представљању, као и пресуде Суда за људска права у Стразбуру, како би правна држава профункционисала. Нажалост, имамо ситуацију да са бошњачке стране уопште не постоји занимање како би се те одлуке провеле. Декларативно су за, али стварно против – рекао је Чавара за “Вечерњи лист”, издање за БиХ.

Он је навео да је СДА злоупотријебила систем одузимањем права Хрватима да бирају члана Предсједништва БиХ, додајући да сада из те странке условљавају да Хрватима врате украдено, тако што ће им они “дати нешто друго”.

– То је једноставно неприхватљиво, лицемјерно и некоректно. Основна одредница Устава БиХ је конститутивност народа и то сви морају поштовати ако се жели градити друштво и водити према европским интеграцијама – нагласио је Чавара.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести