НОВОСТИ

Човић: Извор правих проблема у БиХ далеко од Додика

04/11/2021

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић рекао да је извориште правих проблема у БиХ много даље од српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, којег је Кристијан Шмит у свом извјештају Савјету безбједности УН прозвао пријетњом за мир и безбједност у земљи, али и региону.

 

Драган Човић

 

– Када би Додик био једини проблем БиХ, то би се лако ријешило. Мислим да су проблеми много сложенији, вишеслојни и да је извориште правих проблема много даље од Додика – рекао је Човић, који је и предсједник ХДЗ-а БиХ.

Човић сматра да се Шмитов извјештај не разликује превише од ранијих из ОХР-а, осим што “има мало више реторике која подсјећа на неко ратно предвријеме”.

На питање да ли страхује од војног сукоба у БиХ, Човић је рекао да је могуће да је Шмит претјерао у тим процјенама, али и да свако нормалан треба да страхује од безбједносних искушења, те додао да реторику треба прилагодити “европским потребама и сређивању стања у БиХ”.

– У том извјештају је тачно да имамо кризу коју нисмо имали вјероватно у посљедњих 25 година од Дајтона. Поново је реторика хушкачка, поново се говори чак о могућности избијања сукоба, угрожености тог безбједносног аспекта, али они кључни елементи који су довели уопште до те реторике су потпуно одбијени и остављени по страни – рекао је Човић за Нову ТВ.

Човић крај кризе види у рјешавању основних ствари, као што су функционисање правне државе, права Хрвата и промјена Изборног закона.

– Кад су Хрвати у питању, задњих пет, шест година налазимо се у ситуацији да се морамо борити за свој опстанак, да очувамо свој интегритет, конститутивност – истакао је Човић.

Он сматра да Хрвати не смију дочекати 2022. годину с постојећим Изборним законом, али каже да и даље има оптимизма да ће прије свега лидер СДА Бакир Изетбеговић разумјети да неће моћи више бирати Хрватима легитимне представнике у Дому народа.

Остале Вијести