НОВОСТИ

Чубриловић: Захвалност Русији и Кини

15/08/2021

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, за руску Федералну новинску агенцију ФАН, изразио је захвалност Русији, која је заједно са Кином, предложила резолуцију којом су затражиле укидање Канцеларије високог представника у БиХ до 31.јула наредне године.

 

 Недељко Чубриловић

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић

 

– Користећи прилику, изразио бих захвалност Русији и њеним представницима на њиховом доприносу у борби за функционисање међународног права. Руска Федерација даје примјер како би међународна заједница требала дјеловати и бити присутна у Босни и Херцеговини – истакао је Чубриловић.

Изразио је захвалност Руској Федерацији на подршци ставу Републике Српске у Савјету безбједности и похвалио ниво билатералне парламентарне сарадње.

– Република Српска је усвојила закон у којем се наводи да се одлука високог представника на територији Републике Српске неће примјењивати. Шта је крајњи циљ иницијативе Валентина Инцка, још је тешко рећи. Можда ће то постати разумљивије ако узмемо у обзир ставове неких бошњачких политичара који се понашају као да је високи представник секретар њихове организације или од њих прима плату – истакао је Чубриловић.

Навео је да се стиче утисак да се све такве одлуке доносе у интересу само једног народа, једне политичке снаге у БиХ.

– Српски народ никада није добио једнаку прилику да одбрани свој статус и свој положај. Република Српска има своја овлашћења, која настојимо сачувати како их никакве одлуке додатно не би ограничиле – поручио је Чубриловић.

На питање да ли постоји опасност од сегрегације унутар БиХ, када нико од српских политичара, новинара и других јавних личности неће моћи отићи у ФБиХ плашећи се хапшења, Чубриловић је одговорио да сматра да ће сви актуелни политичари показати разумијевање за кораке које Република Српска предузима, а ситуација се неће додатно погоршати.

Указао је како је неопходно да локални политичари имају одлучујућу улогу у изградњи политичке ситуације у држави и доношењу најважнијих одлука за БиХ. Чубриловић је истакао да је једини начин да БиХ почне рјешавати своје проблеме без спољног утицаја, без утицаја међународне заједнице.

– Познат је став политичара из Републике Српске када је ријеч о Кристијану Шмиту, да он као нови високи представник није прошао неопходну законску процедуру, те да се још не може процијенити коју ће улогу одиграти и које је обавезе преузео на себе – истакао је он.

Сматра да ће му бити потребно много труда да Републици Српској покаже своје добре намјере.

– Биће изузетно тешко. Изабран је кршећи процедуру, а његови акредитиви су са становишта међународног права под великим знаком питања. Ако настави политику својих претходника, онда дефинитивно неће моћи постићи позитивне промјене у БиХ – рекао је Чубриловић.

Он је подсјетио да су представници политичких партија из Српске одлучили да не учествују у раду институција на нивоу

БиХ док не буде ријешено питање наметнутог закона.

Када је ријеч о резолуцији Скупштине Црне Горе о забрани негирања “геноцида” у Сребреници, Чубриловић је рекао да нема ништа добро у томе, да су се само осрамотили

О изјавама специјалног представник Стејт департмента САД за Балкан Метјуа Палмера током посљедње посјете БиХ да Русија “изазива напетост” и “уноси раздор” међу народима, Чубриловић је рекао да он уноси раздор таквим изјавама, умјесто да ублажи ситуацију.

Када је ријеч о парламентарној сарадњи са Руском Федерацијом, рекао је да је на високом нивоу, те навео неколико неколико примјера одличне сарадње са Законодавном скупштином Санкт Петербурга, а напоменуо је и да је предсједавајућа Вијећа Федерације Федералне скупштине Руске Федерације Валентина Матвиенко била гост Српске 2018. године.

– Послије Београда, Санкт Петербург је за нас најближи град на свијету и надам се да ће тако остати и у будућности. Желим да се захвалим великом руском народу на братској љубави према нама – навео је Чубриловић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести