НОВОСТИ

Чубриловић: Скандалозна и недемократска одлука Суда БиХ

10/08/2021

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра скандалозном и недемократском одлуку Суда БиХ о одређивању притвора предсједнику Борачке организације Републике Српске, генералу Миломиру Савчићу због ставова изнесених у јавним медијским иступима.

 

Недељко Чубриловић

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић

 

„Овим је директно прекршен члан 2. Устава БиХ којим је загарантовано право на слободу изражавања, као и Европска конвенција о заштити људских права. Суд БиХ ставио се изнад Устава и закона, уводећи као казнену мјеру вербални деликт што је својствено само аутократским и тоталитарним режимима“, рекао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, овим је Суд БиХ још једном показао своју једностраност и намјеру да својим пресудама одреди карактер грађанског рата у БиХ по којем би искључиво Срби требало да буду одговорни.

„Прво су то радили судећи за ратне злочине претежно Србима, а сада су прешли на другу фазу у којој суде и за јавно изговорену ријеч. Након ове одлуке јасно је да се Суд БиХ руководи политичким инструкцијама и октроисаном одлуком Валентина Инцка која је увела ову земљу у политички и правни хаос“, рекао је Чубриловић.

Он је подсјетио да је некадашњи високи представник Волфганг Петрич у недавном интервјуу рекао да је посљедњи чин Инцка лоше осмишљен, да ће изазвати највећу политичку кризу, као да је нанио пораз чак и самом ОХР-у, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

„Суд БиХ је, темељећи своју одлуку против генерала Савчића на наметнутим одлукама Валентина Инцка, само показао да ова земља иде у политичку кризу без преседана. Такође је показао и због кога је Инцко наметнуо своју посљедњу одлуку за коју није имао ни сагласност међународне заједнице, па ни свог некадашњег шефа, аустријског министра спољних послова, који се оградио од Инцкове одлуке“, рекао је Чубриловић.

Он је истакао да ће Република Српска учинити све што је у њеној моћи да заштити права својих грађана, те да је одлука о одређивању притвора генералу Савчићу, као предсједнику БОРС-а, за јавно изговорену ријеч порука свим борцима Војске Републике Српске које он представља и заступа.

Суд БиХ одредио је јуче притвор генералу Миломиру Савчићу “због кршења мјера забране у његовим иступима у јавности”, а његов адвокат Миодраг Стојановић најавио је жалбу на ову одлуку.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести