НОВОСТИ

Чувао сам Српску 25 година, њен положај ће се ријешити у наредних 10 година

28/05/2021

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да га све више брине плејада нових политичара у Републици Српској који олако прихватају конформизам који се нуди на неке идеје које су унитарно централистичке у БиХ.

 

РС

Република Српска

 

Додик је рекао да таквих има у свим партијама, па и у његовој, али да линија одбране мора да буде да се изгради нова генерација политичара да имају чврст став и да имају подршку народа.

 

“Република ће остати колико наши људи буду стајали иза јаке политичке концепције која иде за тим да чува Републику Српску”, истакао је Додик на трибини “Изворни Дејтон или мирни разлаз” у Београду.

Он сматра да је то опасна матрица, која прави проблем ситуацији и положају Републике Српске.

„Чувао сам је 25 година. Мислим да ће се дефинитвно њен положај ријешити у наредних десет година и исправно је да постане независна и да се као таква удружи са Србијом у неком договореном облику. Границе није потребно мијењати, има ентитетска која је међународно потврђена и призната”, рекао је Додик.

Он је додао да, када је ријеч о Брчко дистрикту, супервизија нема разлога да се одржава до данас, али да тамо Американци хоће да се питају.

 

Додик је рекао и како вапи да дође Кристијан Шмит да га пита шта хоће, те напоменуо да га је већ у телефонском разговору питао зашто му на крају каријере треба да се овдје бламира.

 

“Они нас игноришу, а баве се нама”, рекао је Додик и поменуо Велику Британију која тражи начин да се позиционира овдје, иако више није ни чланица ЕУ.

 

Британци, сматра Додик, не чине ништа друго већ само хоће да усложне ситуацију у региону и да се враћају, али њих треба избјећи.

Он је истакао и да је у БиХ кључни проблем однос Муслимана и Хрвата, те како је мирни разлаз добар да појача преговарачку позицију.

 

Додик је рекао да ће српска страна формирати преговарачки тим, обавјештавати Федерацију БиХ, позивати на састанке како би остао траг да су Срби хтјели да разговарају али они нису.

 

Он је и када је ријеч о неким пројектима рекао како Федерацији смета изградња хидроелектране Бук Бијела, а издала је више од 400 концесионих рјешења на свом простору.

Извор: АТВ

Остале Вијести