НОВОСТИ

Шврака разријешен дужности члана комисије која одлучује о жалби Гордане Тадић

25/08/2021

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета Халил Лагумџија разријешио је Махмута Швраку дужности члана Другостепене дисциплинске комисије у поступку против Гордане Тадић, главног тужиоца Тужилаштва БиХ, јер му ускоро престаје мандат.

 

 Шврака разријешен дужности члана другостепене дисциплинске комисије у поступку против тадићеве

Шврака разријешен дужности члана другостепене дисциплинске комисије у поступку против тадићеве

 

Лагумџија је рекао да је Шврака разријешен дужности чланства не само у овој него у свим комисијама јер му с престанком мандата у ВСТС-у аутоматски престаје и могућност да буде члан дисциплинских комисија као члан Савјета.

Изузеће главног републичког тужиоца Српске Махмута Швраке из Другостепене дисциплинске комисије против Тадићеве, затражио је њен бранилац Владо Адамовић.

Шврака је, према писању федералних медија, са директором Обавјештајно безбједносне агенције БиХ Османом Мехмедагићем био у централи СДА у Сарајеву, гдје му је наводно лидер ове странке Бакир Изетбеговић понудио да бира нову функцију, ако потврди одлуку првостепене дисциплинске комисије о смјени Тадићеве.

Говорећи о поступку који се води против главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордане Тадић и изузећу предсједника ВСТС-а Халила Лагумџије, бивши предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија изјавио је Срни да је овај савјет признао да је у овом дисциплинском поступку одлучивао члан за кога је тражено изузеће и да се одлука ВСТС о изузећу Лагумџије мора сматрати ништавом.

Тегелтија је оцијенио да су тврдње из ВСТС-а потпуна бесмислица и да потпредсједница ове институције Санела Горушановић Бутиган није могла одлучивати о изузећу предсједника ВСТС-а Халила Лагумџије све док се не одлучи о њеном изузећу.

Срни је у ВСТС-у речено да је о изузећу предсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ Халила Лагумџије у дисциплинском поступку који се води против главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордане Тадић одлучивало 11 чланова Савјета чији су гласови важећи.

Извор: РТРС

Остале Вијести