НОВОСТИ

Шмиту главни кривци Додик и Српска

02/11/2021

Толико је пута Кристијан Шмит поменуо Милорада Додика на 34 странице свог извјештаја Савјету безбједности. Иако је Додик Шмиту очигледно јако интересантан, Нијемац би српском члану Предсједништва најрадије да види леђа, па заговара његову смјену. Вјероватно како би у Додикову фотељу сјео неко ко би мјерилима ОХР више одговарао. Могло би се то закључити из дијела извјештаја нелегитимног високог представника.

 

Милорад Додик

Милорад Додик

 

“Упорни и озбиљни изазови према основама Општог оквирног Споразума за мир власти Републике Српске, на челу с највећом странком СНСД на челу са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, угрожавају не само мир и стабилност земље већ и региона. Ако на то не одговори међународна заједница, може водити ка поништењу Споразума за мир”, рекао је нелегитимни Високи предсједник Кристијан Шмит.

Иако се представља као велики чувар Дејтонског споразума, Шмиту смета повратак на његову изворну верзију, коју заговара власт Српске. И умјесто да као та иста власт и Милорад Додик, искључи могућност сукоба и смири страсти, Нијемац у извјештају помиње рат као реалну опцију. Предлаже појачање снага Еуфора у БиХ уколико, како каже, “српски сепаратисти” изврше пријетњу повлачењем из Оружаних снага. Ако смо ми сепаратисти, Шмит је окупатор, одговара српски члан предсједништва.

“Он пријети да ће користити бонска овлаштења. Ма нека користи, то може објесити мачку о реп. Шта ће он у Републици Српској са тим? Нека оде у Савјет безбједности нека прибави да је именован и онда ћемо разговарати о чему можемо да разговарамо. Овако немамо шта да разговарамо.Он је у функцији искључиво муслимана.Он ништа друго не ради него само спроводи муслиманску политику у БиХ”, рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништа БиХ.

 

Ако би неко написао текст какав стоји у Шмитовом извјештају, то је Странка демократске акције Бакира Изетбеговића. Сличност између та два манира уочио је и савјетник српског члана Предсједништва, Милан Тегелтија. Предсједник Србије не би много да коментарише док извјештај не прочита детаљно. Чини му се ипак да је Српска поново неправедно оптужена

 

“Видио сам са портала и да су главне оптужбе на рачун Републике Срспке и како желе да руше Дејтонски споразум. Али, мислим да је проблем у томе што су сви други покушавали да то ураде”, рекао је Александар Вучић, предсједник Србије.

О стању у БиХ је на сједници савјета безбједности требало да се прича данас, али су расправа и представљање Шмитовог извјештаја помјерени за сутра.

У том тијелу Уједињених нација ће се свакако чути и глас Српске. Влада је упутила свој извјештај, у којем јасно стоји да је кризу у БиХ изазвао нико други до бивши и последњи високи представник Валентин Инцко, наметањем измјена кривичног закона.

Остале Вијести