НОВОСТИ

Шмит се обратио у ПД ПС БиХ: Окренути се будућности; Сједница без посланика из Српске

28/10/2021

Кристијан Шмит обратио се на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој је једина тачка дневног реда његово обраћање.

 

Шмит у Сарајеву

 

Сједници нису присуствовали посланици странака из Републике Српске.

Шмит је у обраћању рекао да “не размије да неко блокира парламент који је право мјесто за разговоре”. Позвао је представнике три народа да се “окрену будућности”.

Шмит је рекао да ће се сљедеће седмице обратити у Савјету безбједности УН и представити извјештај који је предао.

Нагласио је да је неприхватљиво да институције буду било чији таоци, позвавши представнике Републике Српске да се врате у заједничке институције и учествују у раду.

Одлука о одржавању сједнице Представничког дома донесена је у уторак, 26. октобра, на Колегијуму овог дома, којем, такође, нису присуствовали српски посланици.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Љубица Миљановић рекла је прије почетка сједнице за Срну да је предсједавајући овог дома Денис Звиздић прекршио Устав јер сагласност за Шмитово обраћање нису дале странке из Српске.

Миљановићева је истакла да то што је Звиздић одобрио Шмитово обраћање без сагласности клубова посланика из Републике Српске представља кршење Устава БиХ.

– Звиздић је прекршио Устав, јер према Уставу и према Дејтонском споразуму није поштовао конститутивне народе. Чак је на том Колегијуму замјеник предсједавајућег из реда хрватског народа Борјана Кришто била уздржана у вези са захтјевом да се Шмит обрати парламенту – истакла је она.

Шефица Клуба посланика у Представничком дому ПС БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је раније да дешавања протеклих дана у овом представничком тијелу, која укључују и одлуке Проширеног колегијума Представничког дома донесене мимо Пословника, представљају још један корак у дестабилизацији стања у БиХ и разваљивању институција.

– Све што су радили протеклих дана, радили су мимо правила и принципа на којима Парламентарна скупштина функционише, а истакнути примјери су доношење одлуке за обраћање Кристијана Шмита и слање писма чланова заједничког Колегијума из бошњачког народа Дениса Звиздића и Бакира Изетбеговића на разне адресе, што представља класичан примјер узурпације институција – навела је Бурсаћева.

Остале Вијести