НОВОСТИ

Шпирић: Српско јединство најбољи одговор на Инцков авантуризам

31/08/2021

Ако опозиција жели да изађе из договореног концепта српског јединства, који је најбољи одговор на егзибиционизам бившег високог представника Валентина Инцка у виду наметања спорног закона, онда треба јавности Републике Српске да кажу који је то њихов концепт и шта они желе, поручио је члан Предсједништва СНСД-а Никола Шпирић.

 

Никола Шпирић

члан Предсједништва СНСД-а Никола Шпирић

 

Шпирић је у изјави Срни рекао да након данашњег састанка опозиционих партија из Републике Српске у Бањалуци, има осјећај, иако би волио да гријеши, да опозиција тражи да изађе из фронта српског јединства.

– Њихово понашање ми више личи на концепт који изграђује опозиционо Сарајево, ако је тако, онда морају имати снаге да изађу и кажу шта имају и виде имају ли подршку народа. Не може се успјех опозиције мјерити критикама на рачун /лидера СНСД-а и српског члана Предсједништва БиХ/ Милорада Додика – нагласио је Шпирић.

Шпирић сматра да ово што се тренутно дешава није добро, упозоривши да је јединство српских политичких актера незамјенљиво за успјех Републике Српске.

– Ако желе /опозиција/да се обрачунају са Републиком Српском они ће напустити концепт српског јединства, али зато нема разлога да за то оптужује СНСД и Додика. Ако су они оркестар који прати политику политичког Сарајева, онда треба да знамо са ким имамо посла – навео је Шпирић.

Он је опозиционе странке позвао да јавно изложе свој концепт развоја односа у Републици Српској и БиХ, те да сви заједно сједну и виде како се може изађи из овога проблема, који се зове заоштрена политичка ситуација у БиХ.

– Начин на који они желе да вежу у чвор политику Милорада Додика, /лидера ХДЗ-а/ Драгана Човића и /СДА/ Бакира Изетбеговића само је маска на ово шта им диктира опозиција из Сарајева. Ако је за њих БиХ јединствен политички простор, а не Српска, онда и то морају да кажу – поручио је Шпирић.

Шпирић наглашава да СНСД не позива на једноумље, већ на јединствен одговор који ће заштитити интересе Републике Српске.

– Буду ли концепт градили заједно са политичким актерима из политичког Сарајева, онда је Република Српска је у озбиљним проблемима. Ако опозиција из Српске не жели да прати договорени концепт са Додиком и жели да прати концепт опозиције из Федерације, онда нека јасно кажу да су на линији изградње грађанске БиХ – рекао је Шпирић.

Према његовим ријечима, за разлику од опозиције Додик има визију развоја Републике Српске и позиције која јој припада.

– Опозиција жели да напусти концепт српског јединства гледајући кроз визуру наочара политичког Сарајева. То морају јавно да саопште, а не да оптужују Милорада Додика – истакао је Шпирић.

Остале Вијести