НОВОСТИ

Шта је члан ВСТС-а Махмут Шврака радио у централи СДА?

14/08/2021

План рушења Гордане Тадић са позиције главног тужиоца БиХ добио је завршну фазу, пише Аваз.

 

План рушења Гордане Тадић

План рушења Гордане Тадић

 

Аваз сазнаје да се кренуло „у озбиљну офанзиву како би се потврдила одлука првостепене дисциплинске комисије Високог судског и тужилачког савјета БиХ којом је Тадићева прије три седмице разријешена дужности”.

 

ВСТС одредио комисију

 

Након што је прије неколико дана објављена вијест да у другостепеном жалбеном поступку, на којем ће се одлучивати о томе хоће ли бити потврђена или одбачена дисциплинска мјера против Гордане Тадић, не може учествовати члан ВСТС-а Жељка Радовић, Савјет је одредио комисију у саставу Славо Лакић, Махмут Шврака и Мустафа Шабић.

 

Лакић је федерални тужилац, Шврака главни тужилац Републике Српске, а Шабић судија Врховног суда ФБиХ. Аваз наводи да је из другостепене комисије, иако из ВСТС-а тврде да су чланови комисије унапријед одређени, плански избачена Жељка Радовић, јер су, како се наводи, “појединци из режимске власти добро упознати с тим да на њу нико у ВСТС-у, нити извана не може утицати како да гласа у поступцима”. Ради се о професионалцу и врсном правнику, додаје се у тесксту који је Аваз објавио.

 

Даље се наводи да је „у цијелој овој причи важно једно име, а то је главни републички тужилац Махмут Шврака”.

 

Аваз подсјећа да Швраки мандат члана ВСТС-а истиче 1. септембра. Управо је Шврака прије неколико дана, како тврде извори Аваза, а што је, како се наводи, видљиво и на камерама ФУП-а, боравио у централи СДА на састанку с лидером ове странке Бакиром Изетбеговићем.

 

Ово је још један позив за Тужилаштво

 

Састанку је, према сазнањима Аваза, присуствовао и Осман Мехмедагић Осмица, директор ОБА. Наводно, пише Аваз, Швраки је обећано да бира нову позицију коју жели, а да претходно потврди мјеру против Тадићеве.

 

Аваз наводи да би осим лидера СДА Бакира Изетбеговића, који мјесецима критикује рад главног тужиоца јер “процесуира Бошњаке из СДА” и тражи њену смјену, њеном смјеном највише профитирао управо Мехмедагић, који је под истрагом ове институције у афери “Диплома”, али и још најмање три истраге.

 

Аваз је данас контактирао Швраку више пута, али он није одговарао на позиве и поруке.

 

У тексту се наводи да је „ово још један позив за Тужилаштво”.

 

– Шта је члан ВСТС БиХ, све и да није именован за члана другостепене комисије ВСТС-а радио у Централи СДА? На ово питање одговор може дати само Шврака. Питање је шта ће предузети и предсједник ВСТС-а Халил Лагумџија – закључује се у тексту који је објвио Аваз.

 

 

Остале Вијести