НОВОСТИ

Јасна подршка Српској – Кина дипломатском нотом оспорила легитимитет Шмита

18/08/2021

Након Русије, и Кина је упутила дипломатску ноту на адресу Канцеларије високог представника у БиХ. Како нам је потврђено из амбасаде Народне Републике Кине, у дипломатској ноти је наведено да Пекинг не прихвата легитимитет Кристијана Шмита, као новог високог представника у БиХ. За предсједницу Републике Српске ово је јасан став да Русија и Кина ствари покушавају довести у ред. За аналитичаре, дипломатска нота Кине јасна је подршка Српској.

 

Кина дипломатском нотом оспорила легитимитет Шмита

Кина дипломатском нотом оспорила легитимитет Шмита

 

На сарајевску адресу Емерика Блума 1, у сједиште Канцеларије високог представника у БиХ, али и на адресу Министарства иностраних послова БиХ, након руске, стигла је још једна дипломатска нота. Садржај – Народна Република Кина не пихвата легитимитет Кристијана Шмита, као високог представника у БиХ.

„Кинеска страна досљедно поштује суверенитет, независност и територијални интегритет БиХ. Увјерени смо да народи и грађани у БиХ имају мудрост, способност и право да самостално одлучују којим путем иде њихова земља и пронађу рјешење проблема с којима се суочавају“, истичу из Амбасаде НР Кине.

За Кину, високи представник и његова “бонска овлашћења” представљају посебан ангажман у посебном контексту који је, четврт вијека од окончања рата значајно промијењен, па у новом, међународну заједницу виде тек као асистента.

Двије дипломатске ноте, али и Резолуција Русије и Кине пред Савјетом безбједности за предсједницу Републике Жељку Цвијановић, резултат су покушаја довођења ствари у ред.

„Поштујем сваког ко жели прво да добро прочита ствари како треба да се крећемо, нарочито када је ријеч о међународном праву и обавезама које из тог права проистичу за све оне који су ту укључени. Ако смо ми неко ко је предмет одређених ствари и морамо да се придржавамо онога што јесте слово Дејтона, зашто се онда не би придржавали и други? Нема ту изузетака“, рекла је предсједница Српске.

Овакав расплет догађаја исход је и чињенице да пред Савјетом безбједности Уједињених нација није расправљано о новом високом представнику, а да Резолуција о именовању, коју су предложиле Русија и Кина, којом је предвиђено и гашење ОХР-а крајем јула наредне године, није усвојена.

За професора бањалучког Факултета политичких наука Милоша Шолају, нота је конкретан дипломатски потез и доказ одлучности Кине, да постане активан учесник политичких дешавања у региону.

„Морамо да разумијемо чињеницу да се Кина увијек према оваквим ситуацијама, у којима постоје одређене унутрашње разлике у погледу на самосталност, независност, аутономију, врло опрезно обраћа и када се обрати чини то врло промишљено. Она сигурно од оног што је једном успоставила као спољену политику неће тако лако одустати и сасвим сигурно неће мијењати никакве одлуке“, изјавио је Шолаја.

Потез Кине слично коментаришу и у Београду. Прије свега, она је, сматрају аналитичари, гаранција да за Републику Српску нелегитимни високи представник Кристијан Шмит неће моћи једнострано да дјелује.

„Кинеска нота је свакако важна подршка Републици Српској. То не мора на кратке стазе да се искаже, то не мора да онемогући Кристијана Шмита да се понаша у Сарајеву као да је високи представник, али то свакако нарушава његов крњи  кредибилитет и моћ, те оснажује позицију Бањалуке“, каже колумниста “Недељника” Љиљана Смајловић.

Нота долази уочи сусрета Кристијана Шмита и бившег високог представника у БиХ Валентина Инцка са њемачком канцеларком Ангелом Меркел, који би требало да буде одржан у Берлину.

Професор Шолаја очекује да на том састанку једна од тема буде могући модел илаза из сложене политичке ситуације у којој је БиХ, али и релативизација, за Републику Српску, спорне наметнуте одлуке Валентина Инцка. Ипак, каже, резултат састанка тешко је прогнозирати.

„Њемачка је ипак најмоћнија и најутицајнија држава Европске уније. Сасвим је битна чињеница да је управо Нијемац, без обзира на сва и законска и политичка оспоравања, у улози високог представника, што поставља пред Њемачку одређену обавезу“, додао је Шолаја.

Осим у Берлину, о БиХ би могло да буде разговарано и у Москви. У петак ће се Ангела Меркел састати са предсједником Русије Владимиром Путином.

Шолаја очекује да на том састанку буде ријечи и о актуелној ситуацији у БиХ, посебно након руско-кинеске резолуције и чињенице да у Савјету безбједности није гласано о новом високом представнику.

Извор: РТРС

Остале Вијести