НОВОСТИ

Јовановић: Запад принуђен да одступи од једностраних потеза

04/11/2021

Бивши министар спољних послова СР Југославије Живадин Јовановић изјавио је да је посљедња сједница Савјета безједбности УН о БиХ врло значајна јер су западне силе биле принуђене да одступе од једностраних потеза, а првенствено од наметнутих одлука високог представника.

Живадин Јовановић

Према Јовановићевој оцјени, сједница је важна због тога што Савјет безбједности УН није прихватио Кристијана Шмита за високог представника, као ни бонска овлашћења и Канцеларију високог представника.

– Створена је квалитативно нова ситуација, јер се показало да једнострани потези политике силе у БиХ немају перспективе. Дошло је до помјерања у ставовима западних сила које су, упркос старој реторици, биле присиљене да одступе од подршке једностраним мјерама – истакао је Јовановић за Срну.

Он сматра да је изузетно значајно и то што је продужен мандат Еуфору, а то наговјештава да би могло да дође до отрежњења свих страна.

То се, како каже Јовановић, посебно односи на оне који су рачунали да могу и даље да уцјењују и развлашћују Републику Српску и да одузимањем њених надлежности концентришу власт у Сарајеву.

– Мислим да ће доћи до позитивног помјерања у смеру већег поштовања Дејтонског споразума, као и принципа консенсуза и равноправности два ентитета и три конститутивна народа – каже Јовановић.

Он је закључио да је епилог сједнице Савјета безбједности УН у БиХ далеко од онога што су снаге усмјерене на ревизију Дејтонског споразума предвиђале и очекивале.

Савјет безбједности је на почетку састанка једногласно усвојио резолуцију којом се продужава мандат ЕУФОР-а и у којој се не помињу ОХР и високи представник.

Остале Вијести