НОВОСТИ

Ћамилу Дураковићу нађена замјена

15/09/2021

Као што је и најављено, за смјену Ћамила Дураковића, предсједника Скупштине општине (СО) Сребреница, сутра ће гласати 15 српских одборника у локалном парламенту, с тим што није искључено да ће његов одлазак с те функције подржати и поједини бошњачки одборници.

 

 

Ћамил Дураковић

Потврдили су то извори “Независних новина” из локалних политичких кругова, који додају да је већ нађен кандидат из реда Бошњака који би требало да наслиједи Дураковића, с тим што његово име засад не откривају.

На челу ове локалне заједнице је Србин Младен Грујичић, што значи да локалним парламентом треба предсједавати неко из реда Бошњака, који су тврдили да нико неће пристати да замијени Дураковића, али су се ствари у међувремену промијениле.

Радомир Павловић, предсједник локалног СНСД-а, истиче да ће најмање 15 српских одборника сутра гласати за смјену Дураковића, с тим што постоји могућност да подршка за разрјешење буде и већа.

“Постоје индиције да ће за његову смјену гласати и неки Бошњаци”, рекао је Павловић за “Независне новине”.

Према ријечима Момчила Цвјетиновића, предсједника Општинског одбора СДС-а Сребреница, смјена Дураковића није упитна.

“Наравно да ће бити српског јединства”, рекао је Цвјетиновић у изјави за “Независне новине”.

Према његовим ријечима, једна од важних тачака сједнице Скупштине општине је и измјена Статута.

“По Статуту начелник и његов замјеник не могу бити из истог народа. То ће бити промијењено”, појаснио је Цвјетиновић.

Дураковић, с друге стране, тврди да не постоји Бошњак који ће пристати да буде кандидат за предсједника локалног парламента.

“Наш клуб, који чини Моја адреса: Сребреница и један ДФ-ов одборник, тј. нас шест, донијели смо одлуку и јавно смо се очитовали о томе. Оно што ја знам, а члан сам тог клуба, јесте да не постоји друго име. То само могу тврдити они који желе додатно искомплицирати политичку ситуацију у Сребреници. Све друге тврдње су неосноване. Ми смо јединствени”, навео је Дураковић за “Независне новине”.

Подсјетимо, на сједници Колегијума Скупштине општине (СО) Сребреница, одржаној 25. августа, изгласан је дневни ред наредне сједнице СО, који укључује и тачку дневног реда која се односи на смјену Дураковића.

Претходно су одборници српске националности у СО Сребреница доставили приједлог за опозив Дураковића с мјеста предсједника те скупштине.

“Подносимо приједлог за опозив предсједника СО Сребреница. Приједлог подносимо због непримјереног и недоличног понашања и иступа предсједника Скупштине путем медија гдје наступа у својству функционера Скупштине, а не у своје лично име, те кршења пословника у вези са заказивањем сједница СО”, наведено је у приједлогу достављеном Колегијуму СО.

Како су додали, разлог за опозив је узастопно кршење Устава Републике Српске, негирање Републике Српске, те омаловажавање функционера Милорада Додика и Ненада Стевандића.

Подсјетимо да ће Скупштина општине Сребреница након љетне паузе ставити на дневни ред смјену Дураковића, потврдио је раније и српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик. Дураковић је претходно објавио на друштвеним мрежама да је Тужилаштву БиХ поднио кривичну пријаву против новинара РТРС Бранимира Ђуричића због његовог става на Тwиттеру о Сребреници.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести