НОВОСТИ

Џаферовић и Комшић се огласили поводом одгађања војне вјежбе: “Оправдано”

05/10/2021

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић и бошњачки члан Шефик Џаферовић тврде да је оправдана одлука о одгађању војне вјежбе између Оружаних снага БиХ и Војске Србије, а да су захтјеви за смјеном министра одбране у Савјету министара Сифета Поџића “неосновани и неоправдани”.

 

Жељко Комшић и Шефик Џаферовић

Жељко Комшић и Шефик Џаферовић

 

“Ова одлука је разумна и оправдана, ако се има у виду тренутна погоршана епидемиолошка ситуација”, наводи се у заједничком саопштењу Комшића и Џаферовића.

Комшић и Џаферовић сматрају да је, према одлуци Министарства одбране у Савјету министара, предвиђена војна вјежба само пролонгирана и да ће бити реализована у складу са одлуком Предсједништва БиХ када се за то стекну потребни услови.

Они тврде да захтјеви за смјеном Поџића представљају “неодговоран израз политизације овог питања”, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик затражио је смјену Поџића због непоштовања Устава БиХ, јер је отказао војну вјежбу Војске Србије и Оружаних снага БиХ на Мањачи код Бањалуке, иако то може да учини само Предсједништво БиХ које је једино надлежно за вођење одбране и спољне политике.

Додик је јуче за АТВ рекао да Поџић није имао право да откаже војну вјежбу Војске Србије и Оружаних снага БиХ, јер то може да учини само Предсједништво БиХ.

Замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић изјавио је за АТВ да вјежба не може бити забрањена од стране министра.

Остале Вијести