НОВОСТИ

„Џаферовић се доводи у везу са ратним злочинима а тражи смјену представника конститутивног народа”

01/09/2021

Директор Центра за друштвену стабилност Огњен Карановић сматра да би био опасан преседан да се дозволи да бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић својом иницијативом смијени српског члана Предсједништва Милорада Додика, а још горе је што то тражи бошњачки представник који се доводи у везу са ратним злочинима.

 

Шефик Џаферовић

бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић

 

То не смије да се допусти и уколико српски народ и странке у Српској остану јединствене, онда ће и Србији олакшати њену позицију, поготово када је ријеч о Косову и Метохији, али и о питању БиХ – рекао је Карановић за Телевизију Пинк.

Карановић сматра и да Додик није главна мета напада бошњачких политичара и западних сила, јер је из њихових потеза јасно да циљају на Републику Српску и Србију, што се види и у агенди Кристијана Шмита, којег Српска не прихвата за високог представника и такозваног Савјета за имплементацију мира, које га је поставило нелегално.

Да је српско јединство најјачи адут у одбрани позиција Републике Српске и Србије сматра и аналитичар Стевица Деђански.

– У Републици Српској имамо јединство о питању наметнутих одлука, а то јединство се прелило и на Србију. Веома је важно и то што је Милорад Додик лидер који не попушта под притисцима, баш као и Александар Вучић у Србији – истакао је Деђански.

Он је указао да је битно да Срби не направе ниједан потез за који би могли да их оптуже да буду криви, што и не раде, већ своје интересе штите у складу са међународним правом.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић позвао је нелегално именованог високог представника у БиХ Кристијана Шмита да покрене питање смјене српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да би се, како је појаснио, одблокирао рад Предсједништва.

Овом захтјеву је претходила сједница Предсједништва БиХ, на којој Додик није гласао ни за једну тачку дневног реда, чиме је спријечио њихово усвајање.

Остале Вијести