НОВОСТИ

“Џаферовић учешћем на украјинском Самиту о Криму крши Устав БиХ”

23/08/2022

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је за РТРС да су правила јасна и да иступи чланова Предсједништва и изношење ставова морају да се утврде у складу са одлуком Предсједништва, те да се износи само оно што је дефинисано на сједници.

 

 

Додик каже да је на ванредној сједници Предсједништва БиХ гласао против учешћа предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића на онлајн Самиту о међународној кримској платформи који организује Министарство иностраних послова Украјине, те да није усаглашено његово дјеловање.

– По сазнању да је Џаферовић добио овај позив, тражио сам ванредно сазивање сједнице чланова Предсједништва БиХ, која је јуче и одржана. Раније када смо добили најаву за такво нешто, речено је да се обавезно мора одржати сједница и да се заузме став. Џаферовић није нашао за сходно да то учини – наводи Додик.

Додик је поновио да предсједавајући Предсједништва БиХ нема ни једну другу улогу осим да технички закаже сједницу.

– Није нашао за сходно да постави на дневни ред сједнице Предсједништва БиХ, него сам ја по сазнању тражио да се одржи ванредна сједница и то је сада учињено. Са једном тачком – учествовати или не учествовати – рекао је Додик.

Истиче да је јасно да Џаферовић и /хрватски члан Предсједништва БиХ/ Жељко Комшић јединствено и координисано дјелују.

– Оно што је важно, јесте да смо ми одржали сједницу и да смо изнијели наш став. /Министарка спољних послова/ Бисера Турковић, Џаферовић и муслимани почели су да мијењају ранију праксу и прописана правила, гдје покушавају да доведу ситуацију до свршеног чина. Нема нити једне одлуке за његово учешће, он крши Пословник о раду, крши Устав БиХ… Све то довољно говори о БиХ – наводи Додик.

Истакао је да у БиХ користе украјинску кризу како би се додворили странцима, а прије свега западњацима, а како би, наводи Додик, још више проблематизовали ситуацију у БиХ и све што је урадио СДА тражећи многе промјене.

– Објаснио сам и /високом представнику ЕУ за спољну и безбједносну политику/ Жозепу Борељу о чему се ради и рекао да су све то празне приче. Сада су вјероватно изгубили живце пред изборе, па покушавају раним документима наметнути другима оно што желе. Све то говори да је то антидејтонско дјеловање. Оно што СДА тражи је антидејтонско – рекао је Додик.

Истиче да Српска жели своје уставно право и ништа више.

– Није могуће никако другачије дјеловати. Неће се помјерити ништа – каже Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести