НОВОСТИ

Дмичић: Уставни суд са својим посљедњим одлукама увео БиХ у специфичну кризу

22/06/2023

Уставни суд БиХ са својим посљедњим одлукама увео је БиХ у специфичну кризу, рекао је Миле Дмичић, професор Уставног права, гостујући у Јутарњем програму РТРС-а.

 

 

– Ово је комплексан проблем који ће бити тешко ријешити у смислу да је донесено оно што није првенствено на Уставу нити правилима Уставног суда утемељено – наглашава Дмичић.

 

Дмичић наглашава да је Уставни суд БиХ постао корективни фактор највиших институција БиХ.

 

– Реметилачки фактор, а не нешто ће бити истински фактор демократских слобода као стуб једног друштва. Зато кажемо да је одговор Републике Српске морао да услиједи, јер ћутати се није смјело. Потпуно је јасно да је разријешење ове ситуације услов доношење Закона о Уставном суду, и успоставити потпуно другачију структуру ове институције – додао је Дмичић.

 

Одговор Републике Српске треба гледати са становиштва у контексту ријешавања питања о опстанку ове државе. Није одговор Српске радикалан, јер рад Уставног суда БиХ не може се заснивати на правилама.

 

– Дакле, одговор Републике Српске ни у чему није дерогирајући за државу БиХ – додао је  Дмичић.

 

Подсјећамо, Уставни суд БиХ саопштио је у понедјељак, 19. јуна, да је избрисао одредбу у Правилу о одгађању сједнице, ако не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента ФБиХ и најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске, што је изазвало врло опасну кризу функционисања БиХ.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести