НОВОСТИ

Амбасада Русије у БиХ: Процес доношења одлука треба да буде суверени посао самих органа власти земље

05/06/2024

Русија не утиче на процесе доношења одлука у БиХ, сматрајући да то треба да буде суверени посао самих органа власти земље, саопштила је Амбасада Русије у БиХ на својој Фејсбук страници.

 

 

Саопштење Амбасаде Руске Федерације у БиХ преносимо у цијелости:

Нисмо могли да заобиђемо реченицу у поруци министра спољних послова у Савјету миннистара Елмедина Конаковића упућену за неколико његових колега у државама Источне Европе у вези са одлуком Савјета министара да ускрати могућност грађанима тих земаља да гласају на територији БиХ на предстојећим изборима у Европски парламент.

По “увјерењу” Елмедина Конаковића, на одлуку представника СНСД-а у Савјету министара је дјеловао фамозни “малигнни руски утицај”, који, према запажањима министра, расте дан за даном.

Видимо у тој изјави потпуно одсуство логике. Како утицај Русије може бити “малигни” за чланове и руководство СНСД-а, који се залаже за развој узајамно корисних и конструктивних односа са Руском Федерацијом?

У ствари – и то је опште познато – Русија не утиче на процесе доношења одлука у БиХ, сматрајући да то треба да буде суверени посао самих органа власти земље. За разлику од западних амбасада које својим мијешањем у рад како институција, тако и појединачних политичара, стално пријетећи и манипулишући, заиста трују ситуацију у БиХ својим малигнаним мијазмима.

Реченица из поруке Елмедина Конаковића свједочи само о тежњи да се кривица за насталу атмосферу лажно пребаци на другог користећи примитивне западне русофобичне клишеје. То је потврда властите немоћи да успостави конструктивни дијалог са коалицијским партнерима у интересу како сваког од конститутивних народа БиХ, тако и свих грађана БиХ.

Подсјетимо, Конаковић је писао шефовима дипломатија Словеније, Румуније и Пољске поводом одлуке да се не дозволи држављанима три земље да гласају на европским изборима у амбасадама својих земаља у Сарајеву.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести