НОВОСТИ

Амиџић: Хелезов захтјев неозбиљан; Српска за демилитаризацију

23/09/2023

Захтјев министра одбране БиХ Зукана Хелеза да се Министарству одбране одобри готово 1,8 милијарди КМ у буџету за наредну годину, је неозбиљан, јер БиХ није потребно толико наоружање, рекао је министар финансија и трезора у Савјету минстара Срђан Амиџић.

– Мени није јасно чему толики захтјев колеге Хелеза, прије свега, он мора бити свјестан обима свог захтјева, те да схвати да је тај захтјев неозбиљан – наводи Амиџић.

Како додаје, у свјетским оквирима се такви захтјеви сматрају неозбиљним, а камоли у земљи која је специфична попут БиХ.

– Што мање ватрене моћи унутар БиХ подразумијева сигурнију БиХ. Срећом ми у БиХ немамо толику ватрену моћ, која би могла да изазове одређене сукобе. Ове године смо добили буџетски захтјев на милијарду седамсто седамдесет милиона КМ. Ја немам разуман одговор на то зашто се траже толика средства – истиче Амиџић.

Амиџић истиче да је то апсолутно непроводив захтјев и да је став Републике Српске да би требало да се иде у правцу демилитаризације.

– Највећи проблем за грађане, када су у питању заједничке институције БиХ, јесте да разумијемо да има 75 буџетских корисника. Оно што морамо разумијети, јесте да новац за те институције не пада са неба. Све институције се финансирају на исти начин. Треба да развијемо свијест да те институције нису одвојен систем сам за себе, него да морају да дијеле судбину ентитеа, мислим и на Српску и на ФБиХ – наводи Амиџић.

Амиџић је навео да Хелез новац тражи за набавку тешког артиљеријског и пјешадијског наоружања, оклопних возила, хеликоптера.

Говорећи о иницијативи предсједника Републике Српске Милорада Додика да млади приликом куповине прве некретнине буду ослобођени плаћања ПДВ-а, Амиџић је рекао да је о овој иницијативи почео разговоре са коалиционим партнерима и да ће на томе даље радити.

– Ово не иде лако, то је проблем када имате специфичну земљу као што је БиХ – закључио је Амиџић.

 

Остале Вијести