НОВОСТИ

Амиџић: Министарство финансија није удовољило захтјеву који произлази из наметнутних одлука

03/04/2024

Министарство финансија и трезора у Савјету министара није удовољило захтјеву Централне изборне комисије ЦИК БиХ који произилази из наметања измјена Изборног закона о Закона о финансирању институција БиХ, те није одобрило тражена 33,6 милиона већ 7,4 милиона КМ, изјавио је ресорни министар Срђан Амиџић.

 

 

Амиџић, који је и генерални секретар СНСД-а поручује да не жели да се бави члановима СДС-а, али истиче да би било лијепо да се макар једном реферишу на Кристијана Шмита и амбасадоре који су непријатељски настројени према Српској.

– Иако су коментари дошли од СДС-ове Александре Пандуревић, не желим пуно да се бавим члановима СДС-а који су у великом проблему након најновијег удара америчке администрације и блокаде рачуна. Само бих поручио да би било лијепо, за промјену, да почну читати и да се макар једном реферишу на Кристијана Шмита и амбасадоре који су непријатељски настројени према Републици Српској, па да осуде њихово понашање, а не да се константно баве СНСД-ом и предсједником Републике Српске Милорадом Додиком – наводи се у писаној изјави за медије Амиџића.

Како он додаје, стиче се дојам да колегама које се покушавају бавити опозиционим политичким радом у Републици Српској уопште не смета чињеница да појединац жели наметати законе и правила по којима ће живјети један читав народ, па и они сами.

Он поручује да јавност треба да зна да Министарство финансија и трезора БиХ није удовољило захтјеву ЦИК БиХ који произлази из наметања измјена Изборног закона о Закона о финансирању институција БиХ.

– Наиме, наметнутим измјенама Министарство финансија и трезора Босне и Херцеговине је дужно у потпуности удовољити буџетском захтјеву ЦИК БиХ који је за 2024. годину износио 33.658.000 КМ. Толико је потребно ако би се удовољило онима који би да спроведу одлуке Кристијана Шмита, јер су већа средства потребна за набавку одређене опреме, софтвера, ново запошљавање, видео надзор, услуга и сл. У инструкцији о привременом финансирању обезбијеђено је 7.418.000 КМ што је износ који је дефинисан годинама уназад на основу раније донесених закона и, још једном подвлачим, не уважава захтјеве дефинисане кроз неприхватљива наметања или измјене закона – истиче се у саопштењу Амиџића.

Како Амиџић наводи, он као човјек, али и као министар финансија и трезора БиХ поносно стоји иза сваке одлуке и ставова институција Републике Српске.

– Истовремено, морамо уважавати чињеницу да људи у Федерацији БиХ имају другачије ставове и спремност да безпоговорно прихватају вољу појединца, те на овај начин је само омогућено да ЦИК БиХ може спровести изборе у ФБиХ. Не желим и не мислим да имам право да ускратим људима у Федерацији БиХ њихово право да бирају и буду изабрани. На крају, за оне који желе да читају, сама предсједница ЦИК БиХ Ирена Хаџиабдић је изјавила да је наметнутим измјенама и допунама Изборног закона у надлежност ЦИК-а БиХ стављено доста нових активности, па и тестирање и примјена одређених пилот – пројеката у вези са изборним технологијама, те да ће морати тражити додатна средства. Како смо навели, Министарство финансија и трезора БиХ није позитивно одговорило на наведени буџетски захтјев ЦИК БиХ у износу од 33.658.000 КМ, већ је одобрило средства довољна да се изборни процес проводи по правилима као до сада – напомиње Амиџић.

Закључује, да жели да вјерује да ће доћи вријеме када ће колеге из опозиције успјети превазићи личне фрустрације и мржњу према појединцима, а све у циљу како би некада видјели интерес народа који живи у Републици Српској, те скупили политичке храбрости да се успротиве сталним наметањима са стране.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести