НОВОСТИ

Амиџић: Познат нам је договор опозиције и Бошњака, хоће да предају Сребреницу, Приједор и Добој!

13/05/2024

Познато нам је да постоје договори између опозиционих партија и Бошњака, како би на чело неких локалних заједница у Српској дошле бошњачке партије, а опозиција би задржала своја начелничка мјеста, рекао је Срђан Амиџић, генерални секретар СНСД-а.

 

 

“Морам да вам кажем да знамо за договоре који постоје између опозиционих партија и Бошњака. Ако погледате, исти овај захтјев (за привремено финансирање избора) је насловљен не само на мене, већ и на замјеника министра, колегу из бошњачког народа, јер су апсолутно свјесни да ми као Срби нисмо спремни да потпишемо или обезбједимо та средстава и они се обраћају бошњачкој компоненти да се обезбједе средства, како би се проводило по измјењеном закону, са којим Бошњаци немају никакве везе. И ово је договорено између опозиције у Српској и Бошњака. Опозиција је пристала да иде по оном закону који је наметнуо Шмит”, рекао је Амиџић који је и министар финансија и трезора у Савјету министара и додао:

“Истовремено постоји договор опозиције и бошњачких партија, да се онемогући имплементација Изборног закона Српске, зато имате вето у Вијећу народа. На овакав начин покушавају да направе проходност свог закона, а онемогуће доношење закона из Српске. Крајњи циљ је да нам се деси – Косово и Метохија. Да на изборе изађу само опозиционе партије и бошњачке партије. И исто тако знамо да у тој подјели, Приједор, Сребреница, Добој су градови који би требали добити градоначелнике из реда бошњачког народа. Ту постоји претензија када је у питању Источно Сарајево. И то је цијена да се задржи Теслић, Угљевик, Лопаре и друга мјеста. Препустили би ове градове Бошњацима, само из разлога да би задржали она мјеста гдје су они тренутно начелници. Исто важи и за Бијељину и за Бањалуку”.

Амиџић је рекао да је најбољи показатељ овога јучерашњи скуп у Градини.

“Ако вам ово звучи као научна фантастика, погледајте само јучерашњи дан. Јуче су у Градини били људи из цијелог свијета, а знате ли кога није било? Није било Бошњака, Хрвата и колега из опозиције, изузев једног. То је оно што оно припремају, подјели Српске по општинама. Градови који би припали бошњачких партијама и опозиционим партијама и на тај начин би да проводе локалне изборе”, рекао је Амиџић.

Министар финансија и трезора говорио је о покушају опозиције да прикаже да је “Српска одобрила средства за измјене Изборног закона који је наметнуо Шмит”.

“Када је у питању инструкција о привременом финансирању, која се односила на први и други квартал, та инструкција није предвидјела средстава да се избори одбијају према овом новом закону како га колоквијално називамо, или по закону који наметнуо Кристијан Шмит.

Постоје они опозиционари који су покушали да прикажу како смо ми одобрили та средства и прихватили Шмитов закон. Ако је то тачно, ја молим њих да коментаришу овај захтјев који сам добио 29.04. 2024. године. Овдје ЦИК тражи додатна средства, односно оно што је предвиђено кроз привремено финансирање, да би могли да имплементирају измјене Изборног закона или оне измјене које је наметнуо Шмит. Ако су та средстава одобрена, ја не знам зашто они прошле седмице траже додатна средства. То је била апсолутна лаж и подвала од стране колега из опозиције”, рекао је Амиџић.

Остале Вијести