НОВОСТИ

Анђелковић: Орбанова посјета као морална арбитража и потврда да је Српска у праву

05/04/2024

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је Срни да посјета мађарског премијера Виктора Орбана Републици Српској има тежину моралне арбитраже и потврде да је Српска у праву, те нагласио да је је ова посјета значајна за Српску и политички и привредно.

 

 

Посјета првог човека Мађарске са читавим привредним корпусом те земље Републици Српској, која је много мања по обиму, територији и броју становника, а уз то је и део сложене државне заједнице, свакако ће бити значајан привредни импулс за обострану сарадњу, а прије свега за даљи развој Републике Српске – навео је Анђелковић.

Анђелковић је напоменуо да Орбан, који је озбиљан европски лидер и политичар са великим утемељењем у Мађарској, али и са значајем у свијету, доласком у Републику Српску потврђује да њен предсједник Милорад Додик говори истину, а не лажни високи представник.

Такође, сматра да својим доласком мађараски премијер потврђује да Српска има право на свој закон о изборима, а не да јој неко намеће.

– Другим речима, човек Орбанове тежине не би на себе узео бреме да стане иза нечега што није истина. Када је он својим ставовима иза Републике Српске, то потврђује да је Српска на исправном путу не само због тога што су то наши интереси, него што су објективно такве ствари -рекао је Анђелковић.

У овом моменту, додао је, Орбанова посјета има велику тежину, а да је дошао у неком другом тренутку, такође би била значајна јер се ради о озбиљној регионалној земљи и њеном лидеру. Међутим, у овим околностима је то прворазредни догађај за Србе.

Он је истакао да је уз политички елемент Орбанове посјете од великог значаја за Српску и привредни, те указао да треба имати у виду да је Мађарска изузетно добро позиционирана између Кине и Европе и да одржава и даље добре односе са Русијом.

Према његовим ријечима, Мађарска има и специфичне везе са Америком и то не само политичке, него се то одржава и на економску сферу.

Мађарски премијер Виктор Орбан предводио је данас делегацију Владе Мађарске и привредника у посјети Републици Српској, гдје је од предсједника Републике Српске Милорада Додика примио највише одликовање Српске – Орден Републике Српске на огрлици, који му је додијељен поводом Дана Републике, 9. јануара.

Остале Вијести